Bouvet

Zacskót lopott, de lecsaptak rá

Az egész posztot azzal a mondattal akartam zárni, amit végül mégis ide írok előre: Amíg ez az ország a zacskókkal idétlenkedik, nem lesz itt semmi pozitív változás.

Most olvastam, hogy egy hipermarketben Miskolcon lecsapott a rendőrség egy 79 (!) éves nénire, aki bár tisztességesen vásárolt több ezer forintért az adott helyen, ám a bevásárló kocsijában ott figyelt egy reklámszatyor, amelyért nem fizetett. A biztonsági őrök elvezették a nénit, a rendőrök kijöttek és kihallgatás, majd bírósági tárgyalás lett az eset vége. A tárgyalás kedden volt, ahol a bíró a vétkes tettét bolti lopásnak minősítette és figyelmeztetésben büntette meg.

Előttetek a szituáció? Ott van egy néni, akivel együtt van az 58 éves fia is, bepakolják majd kifizetik az árut és levesznek egy, a bolti pénztáros mellett lévő reklámszatyrot, amibe belerakodják a fél kiló túrót meg a szeletelt parizert. Erre figyel fel a roppant szemfüles biztonsági őr, ebből lesz aztán kínos bekísérés az őrszobába, majd rendőrség, bíróság.

Én már eleve ott akadtam le a sztorinál, hogy TÉNYLEG egy biztonsági őr egy reklámszatyor miatt kihívja a rendőrséget?

És TÉNYLEG egy rendőr emiatt eljárást indít?

És TÉNYLEG egy bíró emiatt tárgyalást rendel el?

És TÉNYLEG büntet?

Nem mondom, hogy nem vágom, mert tudom, hogy a reklámszatyor is mondjuk öt forint. Tehát pénzbe kerül. Az a reklámszatyor, ami két éve még ingyenes volt és halmokban állt a pénztárnál.

Felfogtam, értem, tényleg lopás. Igaz, nem egy DKNY karóra vagy egy téliszalámi, csak egy zacskó.

De mégis alapjáraton végletekig szomorú ez az ügy. “Példátlan az eset, és véleményem szerint nem vet jó fényt az érintett üzletláncra sem, hiszen a józan észérvek is amellett szólnak, hogy ügyfeleim nem akarták ellopni az egyébként ingyenes nejlontasakokat, főleg nem úgy, hogy több tízezer forintért vásároltak az üzletben” – mondta dr. Lichy József, aki szerint az üzletnek tájékoztatnia kellett volna a vásárlóit arról, hogy például hány zacskót használhatnak. (forrás: blikk)

Zacsi témában ezek szerint érzékeny vagyok, IDE KATTintva látod egy tavaly novemberi cikkemet arról, hogy a piacon milyen atrocitás érte az akkor tíz éves lányomat, aki szintén egy zacskót tartott a kezében “jogtalanul”. Ki is marta tőle az elárusító nő.

De eszembe jutott az a történet, amit pár hónapja szintén meséltem nektek, de már nem tudom, melyik írásban. Érdekességképp újraélesztem a sztorit, mert ide passzol.

Volt nekem egy bűbájos hatvan év körüli kollégám az előző cégnél, ahol dolgoztam. Példás házasságban élt a feleségével, akivel az igazi polgári idillt valósították meg: apa dolgozik, anya a lakást csinosítja, a háztartást viszi, gyermeket nevel. Évtizedek óta.

Az én kedves kollégám például boltot sem látott belülről az elmúlt években, mert a nagybevásárlás is ott fejeződött be nála, hogy anyát elfuvarozta kocsival az üzletbe, majd hazafuvarozta. A köztes időben hősünk talán egy kávét megivott az egyik kávézóban, de a boltba már nem ment be.

És úgy adódott a munkahelyünkön, hogy valamelyikünknek épp születésnapja volt, amiről talán nem tudtunk. (Több, mint tíz éves történet, ezért szerepel benne többször a “talán” szó.) Az ünnepelt behozott egy dobozban tortát, mi viszont nem készültünk ajándékkal. Az az én kollégám pedig egyszem férfiként vállalta a feladatot, hogy elszalad egy boltba és hoz egy bonbont, amivel fel tudjuk köszönteni a születésnapost.

El is ment, hozta is a bonbont a kezében, de ha láttatok még feldúlt és nagyon haragos arckifejezést! Elmondta, hogy akart egy reklámszatyrot is az édességnek, hogy ne a kezében hozza vissza, mire a pénztáros felhívta a figyelmét, hogy a zacskót 28 forintért tudja megvásárolni.

Kolléga ezen olyan szinten kiakadt, hogy még az üzletvezetőt is kihívta, vele aztán jól egymásnak feszültek. A kolléga érvelése a következő volt: a reklámszatyor, mint ahogy neve is mondja, reklámhordozó. Olyan, mint egy újság vagy internetes reklám. Amikor valaki használ egy adott cég reklámmal ellátott zacskóját, akkor ő ott tulajdonképpen reklámot biztosít a számukra. A reklámozás pedig súlyos pénzbe fáj. Következtetés: alapból a cégnek kellene fizetni, amiért valaki pont az ő zacskójukkal flangál az utcán, de ha ez túlzott elvárás, akkor az a minimum, hogy a szatyort ingyen kelljen átnyújtani a vevőnek.

Igaza van, vagy igaza van, szerintetek?

Az alap témához visszakanyarodván is kérdezlek titeket: mi a véleményetek a konkrét miskolci esetről?

Záró gondolat tőlem: Amíg ez az ország a zacskókkal idétlenkedik, nem lesz itt semmi pozitív változás.

 

zacsi

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Iren Sebestyen says:

    Szomorú,pitiáner,és minősíti az eljárókat, és az un.eljárási rendszert is! A környezetszennyezést nem ilyen módszerekkel lehet visszafogni, és attól mint látjuk, nem lesz kevesebb a hulladék, hogy megadóztatják. Helyette nem ajánlanak semmi jobbat! Emlékezzünk csak pár évvel vissza, amikor hegyekben állt, és ingyen dobták a vásárlók után ezeket a plasztik csodákat! Találkoztam olyan élelmiszer áruházakkal is, ahol textil táskákat több méretben ajánlanak a vásárlóknak, és egyértelműen jelzik mindegyiknek az árát is! A megoldás minősíti mindazokat, akik ebben részt vettek. Nekem erről a történetről egy régi mondásunk jut az eszembe!nevezetesen,” Ki hogy él,úgy ítél”!

  2. Gwen says:

    Tény, hogy szomorú az egész eljárás…
    Viszont, mint minden esetben, nem árt megvizsgálni a dolog másik oldalát is, történetesen, hogy iszonyat nagy környezetszennyezés folyik a világon, amit minden módon igyekeznek visszaszorítani. Ennek egyik része, hogy a cégekkel, üzletekkel nagyon magas összegű környezetvédelmi termékdíjat fizettetnek különféle anyagokért, ilyen például a műanyag (de a papír is) bevásárlószatyor. Ezért van az, hogy egy ideje már kemény pénzekért adják ezeket a boltok (még ha ők tehetnek arról is, hogy anno elterjesztették, hogy marékszámra vihettük haza az ingyen szatyrokat).


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!