Bouvet

A jó házasság titka – intelmek az ötvenes évekből

Én ismét jól szórakozom és olyan szuper olvasnivalót találtam nektek, hogy csuda! 

Mi a jó házasság titka – intelmek az ötvenes évekből:

Edward Podolski 1943-ban kiadott könyvéből, amely a Szex és házasság napjainkban címet viseli, Alfred Henry Tyrer tiszteletes 1951-es alapművéből, amely a Szex, elégedettség és a boldog házasság címen fut, valamint B.G. Jeffries Reflektorfényben az egészség és az eugenetika (fajnemesítés) tudománya című könyvéből fogok idézni nektek. Dőljetek hátra, gyönyörű intelmek következnek.

1. pont: Tessék szépen csendben maradni!

– Ne zargasd a férjed apró-cseprő ügyekkel, amikor hazaér a munkából!

– Légy jó hallgatóság! Hagyd, hogy elmesélje neked a gondjait; meglásd, a tieid eltörpülnek ezek mellett!

– Ne feledd a legfontosabb feladatod: építsd és erősítsd a férjed egóját (amelyet a munkahelyén bizony sokan próbálnak csorbítani)! A jó hangulat megteremtése a nő dolga!

– Engedd, hadd lazítson vacsora előtt! A családi problémákat elég azután felhozni, hogy a férjedben lakó férfi jóllakott.

(Edward Podolski)

„Erősen hiszek abban, hogy a családi békét leginkább a nyaggatás veszélyezteti. Lehet, hogy a férfi ezt (a nyaggatást) egy bizonyos ideig tűri, de nagyon nagy az esélye annak, hogy hosszú távon nem fogja elviselni. Amennyiben úgy érzi, hogy békességre van szüksége, nos, azt a saját otthonán kívül fogja megkeresni.” 

de

„Ha a férj intellektuális hajlandóságot mutat arra, hogy időről időre elmagyarázzon dolgokat a feleségének, annak érdekében, hogy az asszonynak legalább valami halvány fogalma legyen arról, hogy őt mi érdekli, a feleség viszont erre nem reagál megfelelően (mondjuk újra a kezébe veszi a divatlapot, amit korábban olvasgatott, ahelyett, hogy odafigyelne), nos, akkor előbb vagy utóbb arra lehet számítani, hogy a házastársak között bizony törés lesz.”

(Alfred Henry Tyrer)

Nos, a magam részéről a kölcsönös kommunikáció híve vagyok még akkor is, ha feltehetően Férjet nem izgatja a cuki kis fülbevaló, amiben egy kolléganőm aznap megjelent – viszont urambocsá’, amúgy engem sem izgat a következő Star Wars film. De meghallgatjuk egymást és a vége mindig az, hogy röhögünk. Mert beszélgetni jó, nevetni még jobb. 

(Bouvet)

pinup2

fotó: http://www.pinupcartoongirls.com/2013/12/felipe-kimio.html” 

2. Egy férfit a gyomrán keresztül tudsz meghódítani és megtartani

„Egy nőegyleti gyűlés, egy délutáni tea, egy matiné vagy valami hasonló, egyáltalán nem kifogás; mire a férjed hazaér a fárasztó munkából, finom vacsorával kell várni őt! Természetesen a háztartásban jól elvégzett munka és a főzéshez való tehetség, mind olyan tulajdonságok, amelyek egy igazi otthon megteremtéséhez elengedhetetlenek. A boldogság nem virágozhat gyomorbajos környezetben!”

„Az asszony jól emlékezett rá, hogy mi a férje kedvenc húsfajtája, és egy extra-szép szeletet vásárolt neki… Evidencia, hogy a legszebb terítőt, evőeszközt és tányérokat használta a terítéshez, amit egy apró színes dekorációval tett még különlegesebbé… Aztán, ahogy a férje belépett az ajtón, szép mosollyal köszöntötte, no meg egy szeretetteljes érintéssel.”

„Aki ehetetlen, félig nyers húsokat tálal, méghozzá hidegen, úgy, hogy azokat egyszerűen a konyhaasztalra rakja, egy piszkos konyharuhára, nos, akkor ne csodálkozzon, ha rendszeresen telefonhívásokat kap majd az irodából, hogy a férjének sokáig bent kell maradnia!”

(Alfred Henry Tyrer)

Én úgy gondolom, semmi köze nincs az ételnek a házassághoz. Mi akkor is egy pár voltunk és jól éreztük magunkat egymás társaságában – sokat beszélgetve! -, amikor esetleg ripropot szolgáltam fel ebédre mélyhűtött hasábburgonyával. Szeletelt kenyeret is szoktam venni az albán pékségből és csak évente háromszor (zömmel karácsonykor) izzítom be a kenyérsütőt. Ha pedig végképp nem megy a főzőcske, rendelünk egy pizzát, vagy elmegyünk a szomszédos kifőzdébe “randizni”. Ebben mondjuk a felgyorsult élettempó is közrejátszik, az ötvenes évekbeli amerikai háziasszonyok azért nagy többségében otthon voltak egész nap és ágyaikban sóhajtozva várták haza uraikat, akinek a pénzkereset volt a fő feladata. 

Egyértelmű, hogy az asszonyok fő feladata az volt, hogy rendben tartsák a házat, főzzenek és terelgessék a gyerekeket. 

Ettől függetlenül, a mai világban is fontos, hogy legyenek női és férfi feladatok: sokszor mondtam már, nem vagyok egy picit sem feminista, szerintem igenis a pasi legyen az, aki kicseréli az izzót, levadássza a pókot a falon vagy beüzemeli (hovatovább felviszi a lakásba) az új mosógépet. De bizony a nő lesz szíves mosogatni, vasalni vagy szódabikarbónával mosdótálcát sikálni, mert az meg női meló. Sikítófrászt is kapnék, ha Férj állna neki a szivárvány mintás, bolyhos tollseprűvel polcok közét pormentesíteni. Látványnak is gáz. 

(Bouvet)

pinup3

fotó: pinterest free image

3. A rózsaszínű bugyi kötelező!

„Természetesen az alsóneműnek mindig, minden körülmények között makulátlanul tisztának kell lennie. Ugyanakkor a nőknek azt javaslom, hogy a lehető legdrágább fehérneműt viseljék, amit csak megengedhetnek maguknak. A színe pedig lehetőleg rózsaszín legyen. A csipke és a fodrok kifejezetten vonzók az átlagférfi számára, és nagyban növelik a vágyat.”

(Edward Podolski)

Amikor terhes voltam, főleg a téli, hideg időszakot lőtte be az állapotom, volt egy csomó nagyibugyim, azokat hordtam. Itt kérek elnézést Férjtől és emelem kalapomat a kitartásáért! Ritka ótvar volt, maradjunk annyiban. Bizony a csinos fehérnemű fontos kérdés, úgyhogy kivételesen nem szállok vitába a szerzővel. 

Viszont nincs rózsaszínű alsóm és 14 éve vagyunk együtt, most akkor hogy is van ez? 

Konklúzió: Férj színvak. Csak ez lehet. 

(Bouvet)

pinup1

fotó: http://pinupgirls.gallery/jack-faragasso/

4. A férjed a főnök!

„Az első számú szabály: hódolat a férjednek! Isten akaratából övé a család fejének, az asszony feljebbvalójának tisztsége. E rend bármiféle megbontása óriási hibát okoz a család egységében, és kötelességszegést jelent.”

(B.G. Jeffries)

Nevetni fogtok: Férj a főnök! Bizony ám. És ez az állítás annyit tesz, hogy én, mint feleség, tudom, hogy ő egy biztos pont az életemben, tudom, hogy mindig számíthatok rá, tudom, hogy megvéd engem és mindamellett odafigyel rám, rajong értem, tisztel és becsül és én vagyok neki a kincs. Egész életemben csak olyan férfitársaságban éreztem-érzem jól magam, ahol én fel tudok nézni az adott férfira, akit FÉRFINEK tartok és ezáltal NŐ tudok lenni mellette.

És mielőtt a feministák most nagyon felszisszennek: a titok abban rejlik, hogy ez fordítva is így van. Hogy csak akkor működik a kapcsolat, ha a férfi ugyanúgy felnéz rád. 

(Bouvet)

pinup4

 

fotó: Michelle Trachtenberg for Esquire (2009)

A téma alapjául a wmn.hu cikke jött szembe velem.

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!