Bouvet

Higgy a pozitív mondatok elsöprő erejében!

Az imént olvastam egy cikket, az a címe: mondatok, amelyek rombolnak.

A cikk leírja, hogy mekkora ereje van a szavaknak, azt emeli ki, hogy ezeknek a mondatoknak még a gondolása is káros, mert belefészkelődik az agyunkba, az agyunk elhiszi, beprogramozza és ez hiba.

Ezek után még le is vannak írva a mondatok, elrettentő példaként, hogy na, ezek azok, amik bár most itt vannak az orrod előtt, de még véletlenül se jussanak el a tudatodig. De azért le vannak írva. 

Én is nagyon hiszek a szavak erejében. A szavak, amelyek beleivódnak az agyba és az agy ténylegesen azt érzi követendőnek és igaznak, amiket te a szavaiddal belé diktálsz.

Így most jöjjenek az építő, pozitív mondatok:

1. Először is egy apró gyakorlat: Mosolyogj! Mindig. A tükörbe is. Elsuhansz az előszoba tükör mellett, mosolyogj bele. A mosolyod mögött állhatnak szavak is: “Szép vagyok”, akkor is, ha most ébredtél és úgy nézel ki, mint egy összeborzolt Pumukli. Legfeljebb úgy jársz, mint én szinte minden reggel: olyan szürreálisan torzonborz vagyok, hogy a mosolygás gyakran vezet visítós nevetésbe. (Férj ma reggel is úgy köszöntött, hogy Szia, Pumukli, szóval hidd el, nem túlzok.)

ellen1

2. “Nyugodt vagyok.” – Pontosan. Mert mi a tökért idegeskednél? Iskolában dolgozat vár? Sok a munka? Stresszes a légkör? Már megint kell csekkeket vinni a postára? Ezek gondok, igen. A gondokat meg kell oldani. A gondok attól még megmaradnak akkor is, ha idegeled magad. Egyszerűen plusz terhet raksz a vállaidra, ha a problémáid mellett még idegeskedsz is rajtuk. Nyugi!

3. A hármas pont romboló mondata az: “Magányos vagyok”. Ez egy olyan mondat, amelyet leírok így, bemásolva. Az ellentéte ugyanis valami olyasmi lenne, hogy “Nem vagyok egyedül”, de ez sem jó megfogalmazás. Mert ha a szavak erejéről beszélgetünk, akkor az a szó, hogy “egyedül”, az sem kedvező. Én úgy gondolom, abban a kegyetlen élethelyzetben, amikor valaki magányosnak érzi magát, nem elsősorban a szavak, semmint a tettek és az emberek befogadása és észrevétele a fontos. A magányos ember ugyanis elsősorban csak önmagát látja, mint egy óriási tölgyfát egy rét közepén. És ez a hiba. Úgy érzed, magányos vagy? Akkor egyszer játsszuk el az alábbit: kelj fel reggel, mosoly a tükörbe és indulás. Köszönj mosolyogva a szomszéd néninek a lépcsőházban és kérdezd meg, hogy van. Útban a munkahelyed felé térj be egy pékségbe, valami semmiségről csacsogj a pult mögött álló fiatalembernek (isteni téma az időjárás is), a munkahelyeden meg rángass ki egy kolléganőt kávézni. A táskádból végy elő egy flakon tejszínhabot és boríts a kolléganő kávéjába is. Több kollégád másfél óránként kimegy dohányozni öt percekre és olyankor nagyokat nevetnek az udvaron, de te nem dohányzol? Menj ki velük. “Csak kijöttem, mert olyan jó a levegő.” – feleld nekik, ha megkérdezik, mit lebzselsz ott. Legközelebb már hívni fognak magukkal. A sokadik ilyennél elő fog jönni, hogy ki mit csinál hétvégén, ezekből az öt percekből talán “nyersz” egy király szombat estét magadnak. Van olyan ismerősöd, volt osztálytársad, régi barátod, akiről rég nem hallottál, de tudod a telefonszámát? Esetleg ismerősöd a közösségi oldalon? Hívd fel, vagy írj rá. Ne várj arra, hogy “majd ő keres”. Ez orbitális baromság. Mire várnál? Ráírni-rácsörögni valakire az tíz perc az életedből. Tedd meg minden nap! Hidd el, hosszú távon csodát tesz.

4. Abban a cikkben van egy csomó ilyen pont, hogy “Értéktelen vagyok”, “Sikertelen vagyok”. Te jó ég, dehogyis. El ne hidd ezeket! Akkor sem, ha más mondja neked, de a legroncsolóbb, ha ezeket Te magyarázod be magadnak. Önmagad számára ugyanis te vagy a legértékesebb a földön. Ha valaki belelök téged a vízbe és Te nem tudsz úszni, nem kezdesz el minden erőddel kifelé kapálózni? Nem kezded menteni magad? Minden erőddel menteni azt, aki a számodra a legfontosabb? Na ugye. Akkor nem kell ilyen butaságokra gondolni. “Én vagyok a legfontosabb értékem a Földön.” – jobban hangzik, ugye?

5. “Öreg vagyok.” – Ja, én is. Sikítófrászt kapok, ha meglátok egy ősz hajszálat és néha perceket töltök a nagyítós tükröm előtt tanulmányozván az arcomat, hogy vannak-e ráncaim. De most mi a búbánatot lehet tenni az ellen, hogy az idő rohan? Attól, hogy ezt a mondatot mantrázod be magadnak, még nem lesz jobb, sőt: a negatív gondolatok ráncosítanak. A hiszti is ráncosít. A negatív gondolatokkal fűszerezett hiszti meg mindennek a teteje. Én amikor úgy érzem magam, mint egy lepukkant lufi, akkor Sophie Marceaura gondolok, vagy Jennifer Anistonra, vagy Cindy Crawfordra. Rakás évvel idősebbek nálam, mégis olyan csodálatos nők, csajok ők, hogy ha rájuk gondolok, már nem hisztizek tovább. Másik megoldás lehet persze az arc-toka (here, upsz, bocsi, nem hagyhattam ki) vasalása, a csodakrémek, a szájfelpumpálás meg az ilyen baromságok. Szóval tessék csak azt mondogatni magadnak: “Szép vagyok, fiatal vagyok, jól érzem magam a bőrömben!”

6. Nincs pénzem, nincs egy vasam sem. A főnököm azt szokta mondani, neki úgy tanították, hogy azt kell elképzelni magad elé, hogy a pénz ott van az orrod előtt. Mindig. A teendő annyi, hogy ki kell nyújtsd a kezed és fel kell markolni. Az, hogy van-e pénz, vagy nincs, rajtad múlik ugyanis. Én jó párszor voltam az életemben nagyon mély anyagi helyzetben. Abból csak úgy lehet kikászálódni, vagy legalábbis elindulni onnan kifelé, ha az ember megszívja magát és tesz valamit a saját helyzetének a javítására. Csak ő tehet érte! Csak Te tehetsz érte. Soha ne mondd, hogy nincs pénzed, mert akkor nem is lesz. Van pénz: ott van előtted, csak nyújtsd ki a kezed!

anigif_enhanced-buzz-31986-1366017632-1

7. Egészséges vagyok! Ez a legfontosabb mondat. Bevallom nektek, én minden éjjel lefekvéskor ezt a mondatot elmondom magamnak. Egészséges vagyok! Jól vagyok! Oké, most épp itt lebzselek az ágyban egy gyógyuló térdszalag szakadás miatt, de ez nem is betegség. Egészséges vagyok! Hiszem és Tudom! Nincs a szótáramban ennek az ellentéte.

8. Ő lesz az utolsó. Nagyon nehezen írom most ezeket a szavakat, mert nagyon nem akarom leírni a negatív mondatot. Megteszem, de csak fél szemmel olvassátok el: “Átok ül rajtam”. Ezt a szót TÖRÖLD. Nincs, nem létezik, delete. A legkegyetlenebb szó a világon. Nem csak rombol, de roncsol és bánt. Nincs ilyen szó. Hívő barátnőm azt vallja, ilyenkor azt mondd magadban: “Áldás”. Én úgy gondolom, már óriásit lépsz a saját örömöd, boldogságod, egészséged érdekében, ha azt a csúf szót tényleg egyszer és mindenkorra kitörlöd a szótáradból.

 

Légy boldog! Szép vagy, okos vagy, egészséges vagy és sokan vannak veled!

 

fotó: nlcafe.hu

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!