Bouvet

Retro: emlékezzünk a magyar televíziózás leghíresebb meteorológusaira

Elhunyt Aigner Szilárd, meteorológus. Ez a hír fogadott a hírcsatornákon alig egy órával ezelőtt és azóta döbbenten ülök itt. Mennyire szerettem őt! Mennyire szép volt a hangja, jóképű volt, kedves, de mindig, minden pillanatban egy megmagyarázhatatlan szomorúság volt a szemeiben. 

Én nem ismertem a magánéletét, nem is érdekelt. Most sem fogok arról írni, mennyire jogos volt Aigner Szilárd szemében az, amit soha nem tudott elrejteni: ő is cipelte egy életen át a maga keresztjét. 

“Derüs napot!” – köszönt mindig és a tévénézők mindig hálásak voltak neki ezért a két szóért. 

Szépek voltak Pártai Luciával. 

2013-ban készült egy interjú vele, abban azt mesélte, maximum hat évet szándékozik még élni. Mert kiszámolta, hogy a családjában mennyi az átlagéletkor és erre a következtetésre jutott. Nem lett igaza. Június ötödikén lett hetven éves, június hatodikán pedig már gyászkeretben látjuk a nevét. 

Ezért jutott eszembe, hogy elevenítsük fel azokat a meteorológusokat, akik az egykori Magyar Televízió legnagyobbjai voltak. Fogadjátok szeretettel ezt a bejegyzést:

Aigner Szilárd

mete1

fotó: RTL Klub

Gálvölgyi János paródiáján fájdalmas lesz a nevetés Aigner Szilárd halála miatt, de én vallom azt, hogy paródia főhősei csakis a legnagyobbak lehetnek:

 

Vissy Károly

Megbízható, hiteles és részletes – ez a három legfontosabb kritérium egy jó időjárás-jelentésnél. Egy médiakutató 2009. év végi felméréséből kiderült, hogy ezeknek az elvárásoknak Magyarországon leginkább Vissy Károly jelentési feleltek meg – az ő “jóslataiban” bíztunk a legjobban.

Életének 77. évében, 2011-ben hunyt el.

H. Bóna Márta

Heilingbrunnerné Bóna Márta családja az 1947-es szlovák–magyar lakosságcsere során költözött Felvidékről a dunántúliRácalmásra.  1968-ban szerzett diplomát. 43 éven keresztül dolgozott az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, mindvégig az előrejelzés különböző területein. A hetvenes évek elejétől kezdve tájékoztatta a televízió képernyőjén és a rádió csatornáin keresztül az ország lakosságát az időjárás várható alakulásáról. Közismert és kedvelt médiaszemélyiség volt: egy 900 fős nézői felmérés alapján a leghitelesebb televíziós meteorológusnő volt 2010-ben.

2011. májusában, 66 évesen hunyt el a – szerintem – legelegánsabb és leginkább szerethető meteorológusnő.

mete2

Németh Lajos

Németh Lajos 1950-ben született Vámosmikolán. Televíziós pályafutását a Magyar Televíziónál kezdte, 2016-ig pedig neve szinte egybeforrt a TV2-vel. 

Az idei év utolsó, róla szóló hírét egy alig háromhetes cikkben találtam, amely így szól:

“Németh Lajos úgy döntött, hogy 40 év után itt az ideje, hogy nyugdíjba vonuljon és otthagyja TV2-s állását – írja a Story magazin.

Az időjárásjelentő saját bevallása szerint azért döntött a távozás mellett, mert nagyon féltékeny a feleségére, aki már élvezheti a felhőtlen, nyugdíjas éveket és leginkább az unokákkal töltött időt.

Mérlegeltem, mi az, amit feladok, és mit szeretnék még az élettől. Nem tudom mennyi van még hátra, remélem legalább harminc esztendő, de azt mindenképpen az unokáimmal és a családommal szeretném tölteni” – forrás: 24.hu

Pártai Lucia

Egyetemi tanulmányait az ELTE-TTK meteorológus szakán végezte. 1989–1999 között az MTV reggeli műsoraiban, 1999-től pedig az MTV Napkelte című műsorában meteorológiai szakértő, előadó. 1991–től a Rádió11, 1994–től a Calypso Rádió műsorvezető-szerkesztője, az MTV „Kalendárium” tudományos ismeretterjesztő magazin műsorvezetője. 1992 óta az EWS (European Weather Service), az Eumet.hu ügyvezető igazgatója. Az eumet eredményes előrejelzéseket szolgáltatott igazgatásának idején a magyar Himalája expedícióknak és a japán, olasz, indiai, amerikai expedícióknak. Az EWS továbbá kiszolgálja többek között a Balaton átúszást, a Kék-szalag vitorlásversenyeket, a Madagaszkári Benyovszky Móric expedíciót, hazai és nemzetközi útvonal-előrejelzéseket, speciális rendezvények helyszíneit. (forrás: wikipedia)

Partai_nagy

fotó: rádió bézs

Szerintem neked is vannak, voltak kedvenceid ebből a nagy ötösfogatból. Milyen kár, hogy immár hárman odafentről irányítják az időt. 

Kapcsolódó bejegyzések: retro tévéműsorokról IDE kattintva olvashatsz, megmosolyogtató összeállításomat IDE kattintva olvashatod, míg ITT nézheted meg gyerekkorunk legkedvesebb gyermekkönyveit. 

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Gábor Herczeg says:

  Jó az oldal, gratulálok.

 2. Gábor Herczeg says:

  …..és Nadrai Attila. .:(

 3. Péter Sándor says:

  Köszönöm, megvan a jegyzet a viharról… sőt, még “lájkoltam” is (valamelyik vigyorkával), meg próbáltam regisztrálni, nem tudom hogy sikerült, ilyenkor hajnali nyolckor még nem vagyok ütőképes, az ujjaim már mozognak, kávéért tudok menni, gondolkodni még nem….
  Majd. (“Ha egy pasi azt mondja, hogy MAJD meg fog csinálni valamit, akkor nyugi, a pasi meg fogja csinálni. Fölösleges rá félévente figyelmeztetni.”)
  🙂

 4. A blog facebook oldalán…. mint írtam volt 🙂

 5. Péter Sándor says: (előzmény @Bouvet)

  Vadászkutya legyek (na jó, inkább macska) ha látok vihar-cikket…a legutolsó tőled a nyílt levél a focisoknak. Mármint, ha beütöm a bouvet stb. címet. Mert egyébként (hűséges “előfizetőként”) időnként automatikusan kapom a jegyzeteidet, de most csak focis van, újabb nincs.
  Késik a magyar királyi pósta. (Az is megérne egy misét… egyszer be akartam tenni pénzt a számlámra, én hülye, ahelyett, hogy egy utcával odébb mentem volna a magyar királyi OTP-be, postán adtam fel magamnak. Öt (5) napba telt, hogy elvileg harminc métert megtegyen a pénz.
  Hogy ez most hogy jött ide, nem tudom

 6. Könyv az nincs és amíg kell hozzá első körben félmilla, nem is lesz. Tök jó ám ez így 🙂

 7. Péter Sándor says: (előzmény @Bouvet)

  Nem láttam a szegedi viharzás jegyzetedet (eléggé el nem itélhető módon én is írogatok, csak nem blogot), de meg fogom nézni.
  Én azt nem igazán értem az időjósoknál – sőt az igazi meteorológusoknál sem, mint Lajos, Szilárd, Reisz András és mások – hogy ugyan miért is kell nekem tudni abból, hogyaszongya “anticiklon határozza meg térségünket”, pont. Utánanéztem, tudom az anticiklon az, ami “negatív” irányban forog (mondom: az a negatív fizikában, ami az óramutató járásával megegyezik, pozitív pedig az ami ellenkező irányban, meg ne kérdezd miért), és ha anticiklon van, akkor hideget kapunk a nyakunkba, ha ciklon meleget, de esőt (mostanában) mindig. Te ott Szegeden inkább ciklont szoktál kapni, és piszok forró lesz a nyár, kiraksz pár tojást a balkonra (vagy akárhová), és mire elmész kenyérért megfő. Meglátod.
  Na elmegyek elolvasom a viharodat, mert nagyon élvezem a stílusodat…nem jött még össze egy könyvre való? Vagy csak én nem láttam…. (igaz, könyvesboltot is ritkábban látok mint cigarettaboltot, pedig sosem dohányoztam, a könyvhöz meg van közöm.)

 8. Áh, azért vagyok már ezer éve a pályán, mert rábeszélni én ugyan senkit – de a stílus full olyan. Visszatérve a Lajosra, nézd….engem még soha senki nem vett rá, hogy hektopaszkálok után járkáljak. De: láttad a blog facebook oldalán amit kiírtam úgy két órája? A viharról Szegeden?

 9. Péter Sándor says: (előzmény @Bouvet)

  Arra befizetnék, hogy rábeszélsz akármire is, DMP.
  Ámbár, alkudni képtelen vagyok. Ezen mindenki kiakad, mert vannak országok, ahol muszáj alkudni, mint a Monty Python filmben, a Gyalog-galoppban, én bármit vagy megveszek első látásra, vagy nem. Három másodperc alatt eldöntöm, kell-e nekem, vagy nem, és utána aztán lyukat beszélhetsz a hasamba, nem változtatok. Pasidolog, vagy nem, ilyen vagyok.
  Ha én bármilyen ügynök (jóóó, tudom, tanácsadó) lennék, éhen halnék, valaki azt mondja “nem”, már én kérek elnézést és ott sem vagyok.

  DE, ami az alapkérdés volt ebben a blogban, engem Németh Lajos vett rá, hogy a Budó féle háromkötetes fizika könyvet elővegyem, és megnézzem (már megint) hogy mi a búbánat az az anticiklon, és miért is fontos nekem hogy hány hektopaszkál van a magasnyomású oldalon Portugáliában. (Piszokul nem fontos, de Lajos rávett, olyan élvezettel meséli ezeket.)

  (szolgálati közlemény: bocs, a DMP-t húzd ki. Csak nyomoztam kicsit.)

 10. Te még nem hallottál engem – mint biztosítóst – lakásbiztosítást magyarázni ügyfélnek. Na AZON Montágh Imre is csettintene 🙂

 11. Péter Sándor says:

  Ízlések, pofonok, hangulatok… nekem, ha időjárás-jelentés, akkor az a “Lajos”. Mit mondott a Lajos ma?
  Természetesen én is nagyon sajnálom Szilárdot, de én még olyan – hogy is mondta annak idején szegény Montágh Imre – autentikus “időjóst” nem láttam, mint “a” Lajos. Autentikus, mert három dolog egyszerre megvan benne: tudja, hiszi, és szereti amit mond. Bármelyik hiányzik, nem az igazi.
  Ekkora lelkesedéssel beszélni mindenféle hidegfrontokról és anticiklonokról (esküszöm legalább ötször utánanéztem mi az és miért is fontos, de most sem tudom) beszélni tévében embert még nem láttam. Szerintem képes lenne hűtőszekrényt eladni az eszkimóknak, annyira hitelesen és lelkesen beszél.
  De természetesen Aigner Szilárd is nagyon nagy érték és jelenség volt, béke poraira.
  Mi lesz velünk, ha “a” Lajos is elmegy nyugdíjba, unokázni Finnországba… Lajos nélkül szerintem nem is lesz időjárás (már most sem nagyon van, csak száraz évszak meg esős évszak).

 12. Hock Pálné Éva says:

  …. és Bártfai Erzsébet? Ő hol maradt…?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!