Bouvet

20 szokás, amitől egy nőből hölgy lesz

Amikor bő fél éve leközöltem nektek a “20 szokás, amitől egy férfiből úriember lesz” című írásomat, nem is sejtettem, hogy ennyire fogjátok kedvelni. A cikk a címére kattintva megnyílik új ablakban, ha esetleg még nem láttad, ki ne hagyd!

Már akkor is sokan írtak, mikor jövök már elő a női verzióval. Nos, most. Nézzük meg azt a 20 szokást, amitől egy nőből hölgy lesz.

 1. Nem káromkodik, nem használ ocsmány szavakat, mert egészen egyszerűen nőietlen és ciki. Ráadásul pillanatok alatt közönségesnek tűnhet az a nő, aki olyan szavakkal fejezi ki magát, amiket a pasik szoktak mondani, ha rávernek a kalapáccsal az ujjukra, vagy három szilvórium után megkezdődik a disznóvágás. Sok ilyen harsányan káromkodó nő azzal érvel, hogy elfogadtassa a stílusát, hogy azt állítja magáról: ő így egyéniség. Az. Csak épp ciki. 

2. Egy hölgy soha nem beszél teli szájjal. Ezt talán magyarázni sem kell.

3. Egy hölgy szótárában szerepelnek a kérem szépen, a köszönöm szavak, az aha, a nemá’, vagy a jah baráti társaságban vagy online chaten elfogadott, de munkahelyen, tárgyalás közben, ismerkedéskor eléggé pongyola.

4. Alkalomnak megfelelően öltözködik. Én nem akarok és nem fogok senki öltözési stílusába beleszólni, mert az tényleg az egyéniséget takarja, de vannak olyan alkalmak (munkehelyen, partin, értekezleten, templomban), ahol igenis fontos az ízléses és alkalomhoz méltó öltözék. Nekem volt olyan főnököm, aki hazazavarta a kolléganőjét egy értekezletről, hogy “nézzen ki normálisan”, amikor az farmerben és pólóban, valamint edzőcipőben jelent meg. Nyilván nem azt mondom, hogy a Tescoba, vagy a töltésen futni kisestélyiben illik, a szabály úgy szól: “ízlésesen és az alkalomnak megfelelően” öltözik az a nő, aki szeretné, hogy királynőként tekintsenek rá.

5. Egy hölgy nem röhög. Na jó, én szoktam. Kerültem is néha kínos szituációba, mert belenyerítettem belevisongtam belekacagtam a nagy világba, mondjuk olyan társaságban vagy olyan helyen, ahol épp csak az én hangomat vitte az éter, úgyhogy duplán gáz volt, hogy mindenki rámbámult és ez, hidd el, amolyan fintorgó rámbámulás.

6. Egy hölgy nem ordibál. Tegnap egy bevásárlóközpont kellős közepe zengett attól, hogy egy asszonyság túlharsogja a csokiért vinnyogó háromévesét. Mindenki odanézett: mit óbégat ez? És az anyukát nemhogy hölgynek nem nézték, de – mivel ilyen népség vagyunk – az anyai rátermettségét is megkérdőjelezte a hallgatóság, innen-onnan jött ám sutyorogva a “minek az ilyennek gyerek” kezdetű nóta. 

7. Nem bókol, ha nem őszinte. Azonnal kiderül és látszódik, ha úgy dícséred meg a másik nő “de cuki kis szandálját”, hogy közben az dübörög az agyadban, hogy te még életedben nem láttál ennél ocsmányabb lábbelit. Látszódik, tényleg. Vannak ilyen nőismerőseim, akik mindenről képesek ódákat zengeni (de édes ez a szoknyád, hol vetted – jaj, de tüneményes az a gyerek – csak nem fodrásznál voltál) – és nagyon gáz, de egy mukkot nem hiszek el abból, amit mondanak. 

8. Egy igazi hölgy nem iszik. Vagyis mértékkel ihat. Nincs annál illúziórombolóbb dolog, mint egy részeg nő egy étteremben, céges rendezvényen, vagy bárhol. 

9. Egy úrinő nem hisztizik. Bár volt már az egyik írásomban egy olyan félmondat, miszerint “szerintem hisztizni és reggelente a fürdőben tötymörögni csak a pasik tudnak”, azért tudom, hogy vannak nők, akik ezt a dolgot a legmagasabb szinten művelik. Ismerek ilyeneket, brr.

10. Egy hölgy nem bonyolódik cicaharcba. Nem tépkedi a másik nő haját, nem ütlegeli a gyerekét (sem) nyílvánosan, de bizony nem nyílvánosan sem. Undorító dolog, ráadásul szánalmat ébreszt a kívülállók szemében.

11. Egy hölgy automatikusan lenémítja a telefonját értekezleten, moziban, színházban, templomban. Társaságban pedig nem azzal tölti az idejét, hogy az okostelefonját simogatja. 

12. Egy hölgy tudja a telefonálási etikettet, például nem hív fel senkit reggel kilenc előtt, vagy este kilenc után. Főleg nem az éjszakás műszakban izzadó élete párját. 

13. Egy hölgy ismeri a köszönés szabályait. Fogadja a férfiak köszönését és igen, megteheti, hogy egyáltalán ne köszönjön, ha egy férfi van olyan bunkó, hogy nem köszön előre. Gyakorta tapasztalom, de ez elsősorban a férfiak hibája, hogy képesek elmenni egy nő mellett köszönés nélkül olyan helyeken, ahol pedig illendő üdvözölni a másikat. Legyen ez egy lépcsőház vagy akár a munkahely. Ott, ahol én dolgozom, rengeteg férfi van az irodaházban: elvárom, hogy előre köszönjenek, hisz zömmel egyidősek vagyunk (az egy-két bácsikorú kollégának viszont én köszönök előre, hangosan, mosolyogva). Nincs abból gond, ha ilyenkor te is elsétálsz az adott pasi mellett, ha nem veszi a fáradtságot egy sziára, erről ennyit. 

14. Egy úrinőt, ha meghívnak egy családi eseményre, vagy látogatóba készül valahová, ahol rég járt, mindig visz valami apróságot ajándékba. Egy bonbon, egy üveg bor belefér, de mennyire szuper szokás, amely a vendéglátót mindig jó érzéssel tölt el.

15. Ismerkedési szakban ne a nő hívogassa a férfit. Ez alapszabály. Ha beleesel ebbe a hibába, ne csodálkozz, ha a férfi felveszi a nyúlcipőt.

16. Egy hölgy mindig pontos. Nem, az akkor sem trendi, ha késel egy randiról vagy értekezletről, ha te úgy gondolod, cuki dolog megvárakoztatni a férfit, vagy a kollégákat.

17. Egy igazi hölgy nem kezd el nyílvánosan szépítkezni. Nem az asztal mellett keni fel a rúzsát, igazítja meg a púderét, túrkálja a körmeit, húzogatja a harisnyáját, vagy urambocsá’ a bugyiját. Nem kell magyaráznom, miért.

18. Étteremben vallom, hogy a férfi fizessen. Kivéve, ha annyira laza kapocs van két fél között (például két munkatárs ebédel). Ez esetben viszont illik odafigyelni, hogy nem a legdrágább tengeri herkentyűt, vagy elitpezsgőt válaszd. Az már más kérdés, hogy ha étterembe van hívva a nő, akkor illik neki ott enni is. Nagyon béna, ha öntet nélküli zöldsalátát rágcsálsz bio gyümölcslével, miközben a veled szemben helyet foglaló férfi nekilát a csülöknek pékné módra.

19. Egy úrinő mindig jó hallgatóság. Odafigyel, reflektál, arca, mimikája követi a történetet, amelyet épp hallgat. 

20. Húzd ki a hátad, emeld meg a fejed, légy nő, légy NŐ és legyél tisztában, ez a két, apró szó mit jelent.

(a képen Lady Diana) 

Erdekessegek-Lady-Diana-rol_c06b10b20e35413b441bd26b4f9805b2

szerző: Bouvet

a cikk megírásában az alábbi cikk nyújtott támpontot: http://sheismore.com/21-lost-lady-traditions-that-still-apply-today/

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Maria Gábor Nyaka says:

  Alapvetően nincs gondom ezzel a kis cikkel, összeszedte egy csokorba, amit már úgyis tud mindenki, aki egyáltalán ilyet olvas. De az “étterembe van hívva” az nálam kiverte a biztosítékot. Szerintem az írók, újságírók, blogot vezetők és kedves olvasók többsége tudja, hogy miért…

 2. Pink Dust says:

  Nagyon jó cikk! 🙂 Annyival kiegészíteném, hogy az én nézőpontom szerint azt eszem (étteremben), ami jól esik, nem alakítom a gyomromat senkihez.

 3. Emilia Mátray says:

  Nagyon kevés az úri hölgyeknek mondottak , vallottak soraiban is , aki betartja az etikettet ! Ritka , mint a fehér holló !

  Már a génjeinkben örököljük , a szocializálódásunkkal , hogy úrinők leszünk – e , vagy közönségesek !

  Ezenkívül az intelligencia is szükségeltetik ahhoz
  hogy az legyen egy hölgy !


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!