Bouvet

Müller Péter: Az igazi férfi

Talán idealista vagyok. Talán hibás az az elképzelésem, amit a nemiségről szövök akkor, amikor úgy gondolom, igenis fontos, hogy egy férfi férfi legyen egy nő meg nő, a maga királynői mivoltában. De sok olvasó sokféle véleményt intézett felém, ami elgondolkodtatott. 

Úgy éreztem, muszáj támpontot, kapaszkodót keresnem abban, amiket az elmúlt hónapokban írtam nektek, így mint már oly sokszor, most is Müller Péter sorait választottam. 

Vajon szerinte ki az igazi férfi? Szerinte létezik-e ilyen? Kiragadom az írásának az utolsó két sorát most így elsőre és kérlek, ha férfi vagy, azért, ha nő vagy, azért olvasd el a teljes okfejtést. Azzal zárul az idézet, hogy “Igazi Férfi uralma alatt jó lenne élni. Csakhogy manapság nincsenek igazi férfiak.” 

“…sokat tűnődtem azon, hogy az ősi Kínában az egyik legboldogabb jósjel, a ,,Virágzás” miért néz ki úgy, hogy az Ég lent van, és a Föld fent.
Vagyis alul van a férfi-jang és felül a női-jin.
Manapság ezt éppen fordítva gondolnánk.
A kínai bölcsek szerint azonban ez az optimális állapot.
A Teremtő, a Szellem, a Férfi-jang lentről, a mélyből hat, aláveti magát a nőnek – és a Befogadó, a Föld, az Asszony-jin fölötte van a magasban és uralkodik.
Ahol ez a jósjel megvalósul, ott az élet fölvirágzik.
Ott jó élni. Oszlik a sötétség, béke lesz, harmónia, az emberek boldogok és minden kivirul.
Ahol pedig fordítva van, ahol az Ég van fönt és a Föld lent – ahol a Férfi maga alá teperi az Asszonyt, ott pangás van. Csőd, kudarc és sötétség.
Mai ésszel ezt nem is értjük.
Hát nem a férfi uralkodik az asszony fölött?
Nem a férfi a Fény, az Ész és a Hatalom – és az asszony az ösztönös Homály és Érzelem és a Szolgálat? Nem az ég van fönt s a föld lent?
A kérdésekre azért nem tudunk felelni, mert ebben a tébolyult és hazug világunkban teljesen összezavarodtak a fogalmak, nem ismerjük már a férfi- és női szerepek valódi értelmét.
Nem az a baj – és ezt elsősorban a sértett férfi olvasóimnak mondom -, hogy évezredek óta férfiuralom van.
Hanem az, hogy nem tudjuk, mit jelent igazán férfinak lenni!
A férfiasság eredeti, ősi értelmében áldozatra való képességet jelentett.
Odaadást.
Hűséget.
Megbízhatóságot.
Szilárd alapot, melyre építeni lehet.

A család és a közösség számára védelmet. Olyan erőt, mely az önfeladásban, az áldozatban nyilvánul meg. Az igazi férfi önakaratáról lemond, s erejét egy magasabb Akarat, egy eszmény szolgálatába állítja.

Az ilyen férfiakat nevezték valaha hősöknek.
Az igazi férfi nem agresszív.
Sőt, éppen ő az, aki önmagában és a világban az agressziót legyőzi.
A lovagi erény sohasem a támadás, hanem a védelem volt.
Nem a háború, hanem a béke megóvása.
És főleg nem a hódítás, hanem a közösség megmentése.
A hűség.
Ezen alapszik a keleti harcművészet és az ősi szamuráj hagyomány.
A keleti harci művészetekben csakis a védelem a megengedett!
A harcost nem támadásra, hanem bölcs védekezésre nevelték, s feladata nem az volt, hogy önmagát, hanem hogy az igazságot, a békét, a becsületet és az igazi értékeket védje meg, akár az élete árán is. ,,Erős az, aki önmagát legyőzte.” – mondja Konfucius.
Az agresszív, hódító, mindenkit legázoló, győzelemre törő, könyörtelen és önző férfi, aki nem az igazságot védi, hanem bosszút áll és rabol, aki a saját érdekein túl senkire tekintettel nincs, nem az Igazi Férfi arca!
Ez a torzképe.
Igen, ezek lettünk, uraim: durvák, kemények, karrieristák, nemes eszmények nélkül élők. Elfelejtettük, hogy a legnagyobb férfierény a szelídség, a hűség és az, hogy a magasabbért föl tudjuk áldozni magunkat.
Nem az a baj, hogy “férfiuralom” van – az a baj, hogy nincsenek valódi férfiak.
Mi nem azok vagyunk.
Pörgünk magunk körül, mániásan rohanunk nem létező célok felé – de megbízni bennünk, főleg egy életen át, nem lehet.
 

Ha körülnézel az utcán, sok szép lányt látsz, de alig találkozol már szép férfival. Ez nem csak az én véleményem: rengeteg lány és asszony mondta ezt már nekem. Nem a ,,jóképű” fiúkról, a szexepilről és a divatról beszéltek. Kigyúrt testet és erőszakos arcot látni. De a férfiszépséghez hozzátartozik valami, ami nem csupán deltás test, divatos kopaszság és rongyos farmer. (Mellesleg érdemes megfigyelni, hogy a színesen öltözött, ápolt nők között miféle jellegtelen ruhákban járnak manapság a férfiak, s külsejükre milyen keveset adnak!)

A férfi szépségének lényege a nemesség.
A nemesség egy benső tartásnak, egy önmagunkkal vívott győztes küzdelemnek tükröződése. Olyan férfi arcán jelenik meg, aki önmaga ura. Erőszak nincs rajta. Mohóság sem tükröződik vonásain. Alkatilag lehet kövér vagy sovány, nem ez a lényeg, hanem egy olyan lelkület, mely belülről megszépíti a férfit. Még akkor is, ha nem szépnek született.
A nemesség nem az agresszív egónak, hanem a fensőbbrendű Énnek a jele egy férfi arcán. Ereje nem durva, hanem finom. Erélyes, de nem erőszakos. Szemében az értelem és érzelem egysége tükröződik. Ilyen arcra mondjuk, hogy korszerűtlen. Nem divat manapság.
Ez a baj. Nem a férfiuralom. Igazi Férfi uralma alatt jó lenne élni.
Csakhogy manapság nincsenek igazi férfiak.”
 
Müller Péter
 
ui: Tanulság? Nincs. Akár felháborodtál, akár elgondolkodtál, nézd meg az én két ominózus bejegyzésemet a témában, az igazi férfiakról ITT, az igazi nőkről IDE kattintva.
 
do-real-men-exist-1
fotó: vixendaily.com

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Szim Por says:

  Minden korban voltak es vannak olyan ferfiak es nok akik “szeretnek elni”. De szamomra az igazi ferfi valoban az aki kepes uralkodni az osztonein, vagy legalabbis nem tesz ki engem nekik -gondolok itt a futtyogesre es a megjegyzesekre a melleim mereterol vagy barmire amit az utcan utanam kiabal stb.-, es biztos alappillere egy kozos eletnek ami nem anyagi biztonsagot jelent elso sorban! Ma rengeteg ferfi azt gondolja egy hazassagban az anyagi javak megteremtese a feladata, minden mas a korites az asszony jateka. Akarhogyis mindenhol vannak kivetelek igy akinek nem inge ne vegye magara de sajnos jelenleg meg mindig a ferfiak gondoljak jobbnak, erosebbnek es mindenben kompetensebbnek magukat aki nem a haztartas es a gyerekrol szol. Irigylem azokat a noket akik vannak olyan szerencsesek, hogy ezt nem tapasztaljak. Ha egyszer lesz fiam, mindent meg fogok tenni azert, hogy Igazi Ferfi legyen.

 2. Bíró Andrea says:

  … rózsaszín lányregények álmodozásába való, férfielbizonytalanító írás…

  ne képzeljük már, hogy a férfiak “régen” lovagok voltak és mára “valamivé” váltak

  talán szépirodalmat kellene nyitott szemmel olvasni időnként és tapasztalatot meríteni a “régmúltból”

  bár aki müller pétert olvas, az nem biztos, hogy bevállalja Szabó Magdát

  Mindenesetre szívből kívánom minden nőnek, aki keresi, hogy találja meg a saját “igazi férfiját”. 🙂

 3. Kicsi Pista says:

  Nemtudom, hogy ki irta ezt az iromanyt, de hogy elmebeteg az biztos! Manapsag igen is vannak ferfiak es nem olyanok, akiken a nok uralkodnak, ez az egyik legnagyobb baromsaga ennek a ferde eszmefuttatasnak! A ferfi egy tengely, amelyre a no es a csalad tamaszkodik, itt nincs semmifele uralkodasrol meg antifeminista tenyekrol, csupan a jozan emberi esszel kellene gondolkodni es ne atitatni az emberek agyat mindenfele hulyesegekkel, melyek az uj vilagrendet hirdetik!!! Manapsag a noknek akar megfelelni a legtobb kreten, de ezzel csak meg tavolabb allnak attol, hogy ferfiak legyenek. Ok -okozat miatt a noknek ne legyenek olyan elvarasaik a ferfiakkal szemben, ami olyan emberre teszi oket akit nem akarnak. A nok sokszor erzelmi alapon dontenek, ezert nem logikusan gondolkodnak foleg veszelyhelyzetbe. Ugyhogy ajanlom annak, aki ezt a sok baromsagot osszehordta, hogy foglalkozzon komolyabb dolgokkal es ne szeditse itt a jonepet okorsegekkel! Ultessen egy pityokat,egy agyas hagymat vagy egy gyumolcsfat, ami hasznos lehet az utokornak!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!