Bouvet

Levél Gizinek, aki levelet írt Vajna Timinek

Nagyon pörög egy levél most az interneten, amiben Gizi írt levelet Vajna Tímeának, Tápiógöröngyösről. Én is elolvastam a levelet, többször is. Az első sorok talán megmosolyogtattak. Aztán végtelenül szomorúvá tettek a sorai, végezetül határozottan dühös lettem. 

Nem mondom, hogy nem ír le olyan jelenséget, ami nem jellemző az ország 60%-ára, mert sajnos pont ezt írja le. Engem igazából két dolog gondolkodtatott el és ezekkel a véleményeimmel most nagyon nem leszek népszerű, de nem bírom ki, hogy ne írjak róluk.

Az első, ami szembeötlött az az úgynevezett szegénységtudat, amely szinte bele van ivódva az ország jókora hányadában. Hogy “nem jut kenyérre hó végén”, hogy “fagyoskodunk, mert nincs pénz fűteni”, hogy “krumplis tészta van meg margarinos zsemle”. Mondok egy kőkeménynek ható félmondatot: 

Amíg úgy éled az életed, hogy minden hónap közepén jéggé fagy a gyomrod, megremeg a szíved és csak azon tudsz gondolkodni, hogy nem lesz kenyér, addig az egész életed ebből fog állni és tényleg hónapról hónapra, minden egyes rohadt pillanatban hó végén ezen fogod szétcseszni magad. 

Ahelyett, hogy a megoldásokat keresnéd. Mert mindenkinél van megoldás, hogy jobb legyen. Igen, tudom, most azt mondod, pofázok én ott a meleg szobámból, inkább éljem az ő életét és akkor majd nem mondok ilyen mondatokat ilyen könnyen. De tudod, meséltem én már itt nem egyszer, hogy voltam már pár éve olyan helyzetben, amikor itt sem volt kenyér már a hó közepén. És pontosan tudom, milyen az, amikor megfagysz a félelemtől, hogy mi lesz akár másnap. Egyetlen egy emberen múlt, hogy kikerüljek ebből a végtelenül pusztító spirálból: önmagam, illetve együtt, családilag. Hogy minden munkát elvállaljunk, hogy minden szívességet megtegyünk, hogy minden lehetőséget megragadjunk. Iszonyatos erővel és összeszorított szájjal. 

És itt jön képbe a másik vélemény, ami a cikk olvasása után megfogalmazódott bennem: 

Több száz falusi ügyfelem van, rengeteg falusi sorsot és sikertörténetet láttam az elmúlt években, mert a falun élőkben bele van kódolva a túlélés. Mesélhetnék a néniről, akinek egyetlen szilvafája volt az össz vagyonkája, miután a papa meghalt és ő egyedül maradt abban a kicsi, vályog házban. Öt éve lehetett, hogy eladogatta a piacon a kamrájában összegyűjtött lekvárokat. Vették, mint a cukrot, mert pont olyan lekvár volt, amire gyerekkorunkban a nagyi lekvárja, amit a hókiflibe rakott. Azóta kézműves vásárokban és a piac háztáji részén találkozom vele, ahogyan árulja a lekvárjait – már nem csak szilvalekvárt. Vagy az 57 éves tanyasi ügyfélről is mesélhetek, akinek 22 ezer forint körüli a rokkantnyugdíja. Pár éve még kapirgált tíz tyúk az udvarában és én is tőle vettem a tojást. Ma már kisebb keltetőüzem van nála és hivatalos beszállítóként dolgozik. A túrós pités néniről is mesélhetnék. Neki aztán tényleg semmije nem volt, de egyszer csinált egy tepsi túrós lepényt a lánya céges karácsonyára. A lánya kollégái megőrültek az íztől, kezdetben csak ők vitték a hírét a mennyei túrós lepénynek – ma már a néni is kint van a kézműves vásárokban és árulja a túróst. Van már barackos ízű is, meg kapros-sós, meg málnás. 

Aki falun él, bele van kódolva a túlélés – mondtam pár sorral fentebb. Éppen ezért nem hiszem, hogy Gizi tényleg Gizi és Tápiógöröngyösön él. Talán egy trendi, szakállas újságíró tanonc írhatta az állítólagos levelet, aki dühös mindenre és mindenkire és kitalálta ezt a fikciót. Mert ha Gizi tényleg Gizi lenne Tápiógöröngyösön, már rég nem szorul arra, hogy pont a Vajna Timi adjon neki túlélési tippeket.

Tudom, az én levelem nem lesz annyira népszerű, mint Gizi néni sirámai, de azért remélem, erről a véleményről is lesz, aki elgondolkodik, esetleg megmutatja másiknak. Mert megint nem írtam mást, mint egy picit az érem másik oldalát. 

Písz.

Kapcsolódó bejegyzésekért kattints IDE vagy IDE.

vajna

szerző: Bouvet

fotó: Vajna Tímea facebook oldal

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. jacka says:

  Nekem nem is annyira a gizikés-vajnatimis cikkből sütött a saját magán segíteni nem akarás és a kényelmes posványba való beletespedés… Van mostanában egy nóta, a Na most akkor mondjátok meg… kezdetű, nálam leginkábbb az verte ki a biztosítékot. Mintha minden a “nagyokosokon”, másokon múlna. Az a baj, hogy nagyon sokan csak siránkoznak, hogy jaj, de rossz (nem akarok durvábban fogalmazni), bezzeg másoknak így meg úgy, de arra képtelenek, hogy felemeljék a hátsó felüket, hogy jobb legyen.

 2. Janos Szatmari says: (előzmény @Éva Tóth)

  Én nem akarok senki felett pálcát törni, mindenki úgy alakítja az életét ahogy akarja….én sem rajongok a celebekért, de sajnos “ezt eszi” a nép.
  Gondjaik vannak, és valakin ki kell tölteni a mérget mert nekem nem sikerül semmi….CELEBEK….MINISZTEREK….STRÓMANOK…úgy őszintén szerintetek hány húszon éves lány csinálná meg azt amit a Vajna Tímea…sokan…úgyhogy lányok keresni kell egy gazdag palit és hajrá…ja fiúk tise bánkodjatok mert van ugyan ennyi buzi gazdag hapsi is ma már semmi sem szégyen, csak legyen audi, ferrari, és sok pénz csillogás…….de a csoda lámpa egyszer kialszik…vagy soha.

 3. Ebből annyi igaz, hogy valóban sok nemcigány is elcigányosodott, lecsúsztak, keveredtek—mit mondjak, a szóbanforgó putris cigányok nagy része elég jó százalékban nem is az.
  Tudja egyáltalán, kik azok az orkok? Hogy akik orknak hívják őket, azok fogalmaznak úgy, hogy ellenek és hasonlók…((( Azoknak teljesen mindegy, hogy egy direktbűnöző cigány vagy híres zeneművész, netán orvos,vagy hétköznapi munkásember, neki akkor is ork. Ennek nézzen szépen utána, ha tényleg képes különbséget tenni köztük.
  A szóhasználat tud jellemző lenni.

 4. Gabriella Nagy says:

  Nem a Gizi néni által leírtak dühítik a legtöbb embert. Amit a kedves cikkíró nem vesz figyelembe az az, hogy naponta jelennek meg cikkek posztok Palácsik vagy Vajna Timea luxus dolgiról. Az eberek többsége igenis keményen dolgozik, neveli, segíti gyermekeit, vagy éppen idős szüleit támogatja. Akár mennyire beosztja a pénzét, spórol soha nem fog telni annyira sem, mint amennyit ez a magamutogató “sztár” egy nap elver. Ha tellene is akkor is sajnálná a keserves munkával megkeresett pénzt luxus dolgokra költeni.
  Talán ha nem napi szinten foglalkoznánk ezekkel a semmirekellő emberekkel akkor nem keletkeznének ilyen levelek.
  Sajnos sok igazság van Gizi néni levelében. Nem biztos hogy mindenki tud fordítani a sorsán, bármilyen erőfeszítéseket is tesz. A körülmények nagyban meghatározzák az emberek életét.

 5. Csepregi Tamás says: (előzmény @Éva Tóth)

  Számomra cigány az aki úgy él! Akár roma származású akár elcigányosodott magyar akár bármi más.
  Van roma ismerősöm, a mai napig nagyon jó viszonyban vagyunk. Tisztelem becsülöm őt. Normális tisztességes ember és a gyermekét is úgy neveli!!
  Szóval nem gondolnám,h. rasszista lennék! Egyszerűen csak a tapasztalataimra támaszkodom.
  Akik 6-700 év alatt nem voltak képesek kiemelkedni a mocsokból, azok még 500 év múlva sem fognak!
  Csak annak lehet segíteni aki akar változni! A többi csak felesleges erőfeszítés!!!!!!!
  Cigány vagy ork? Nekem egyre megy……és igen, megvetem az ilyen “embereket”!!!!

 6. Egy mondatával szállnék csak vitába:”Ugye nem gondolja azt, hogy aki jó módban él, azt tehet arról, hogy a másik nem”….
  …de igen, én gondolom, ha mások munkájából szerzett javakat ellopom, s a saját rongyrázásomra fordítom….(jó néhányunk felfogása szerint,- e cikk kapcsán)

 7. Egy mondatával szállnék csak vitába:”Ugye nem gondolja azt, hogy aki jó módban él, azt tehet arról, hogy a másik nem”….
  …de igen, én gondolom, ha mások munkájából szerzett javakat ellopom, s a saját rongyrázásomra fordítom….(jó néhányunk felfogása szerint,- e cikk kapcsán)

 8. Egy mondatával szállnék csak vitába:”Ugye nem gondolja azt, hogy aki jó módban él, azt tehet arról, hogy a másik nem”….
  …de igen, én gondolom, ha mások munkájából szerzett javakat ellopom, s a saját rongyrázásomra fordítom….(jó néhányunk felfogása szerint,- e cikk kapcsán)

 9. Kádár Istvánné says: (előzmény @Béla Gugonya)

  Nagyon tisztelem a véleményét , egyet értek . Üdv

 10. Az embereknek az a legnagyobb baja, hogy IRIGYEK mindenki azzal foglalkozik, hogy a másik mit kivel mikor csinál. Mindenkiből nem lehet milliomos, mert akkor senki sem lenne az.
  Aki tenni akar az a megoldásokat, aki pedig nem, az a kifogásokat keresi. Ugye senki sem gondolja azt, hogy aki jó módban él az tehet arról, hogy a mási nem.
  Nekem ezek jutottak a gondolataim közé

 11. Alfa- laval says:

  Hát van még új a nap alatt,mint ez a cikk.
  Kedves cikk író!
  Ön egy öntelt cinikus,segg nyaló majom!
  Mennyi pénz kapott maga ezért?!
  De tudja mit!
  Annyira sem tartom magát,hogy hozzászólásomat folytassam,hisz maga seggnyalásból lökte fel magát ide is!

 12. Kádár Istvánné says:

  Lehetne élni , utálkozás, gyűlölet , irigykedés nélkül !!! ???

  Van akire lehet sárt dobálni, van akivel nem cserélnénk, de
  ő eladta magát , így jó neki , hadd szerepeljen.

  A mi fejünket nem kell terhelni azzal , hogy ” Ő ” mit , miért , hadd vigye a balhét . Nagy ára van ennek , semmi sem tart örökké. Tejbe – vajba fürödni sem jó állandóan .

  Volt egy kedves , ismert ” Művésznő ” aki azért vált el , mert az ARANY KETRECBEN is meg lehet fulladni ! Jól tette.

 13. Ibolya (Szeged) says: (előzmény @Béla Hoffmann)

  Ott a pont. A cikk írója úgy szomorodott el, majd lett dühös Gizi néni levelében leírtakra, hogy fogalma sincs a megvalósítás útjáról, módjáról, feltételeiről. Feltehetően (remélhetőleg) nem néz minden olvasót teljesen h@lyének, Szerintem mindenki tudja, hogy a Gizi néni léte és a levél tartalma nem egy konkrét eset, hanem egy remek, cinizmussal vegyített humorú írás.(Nem csupán az érintett személyről – V.T.- szól, ő csak egy meglehetősen kirívó és irritáló személy.

 14. monika101 says:

  Kedves Bouvet!
  Mindig örömmel olvasom írásaid, de ez a mostani annyira feldühített engem is, mint téged Gizike levele, hogy még regisztráltam is ide, hogy írhassak neked.
  Nekem erről az írásodról egy népi bölcsesség jutott eszembe: HA HALLGATTÁL VOLNA, BÖLCS MARADTÁL VOLNA!

  Písz!

 15. Veronika Erdei says:

  Benyalás tövig. Hülye egy cikk. Timikét először a börtönbe dugott pacákja, most meg Vajna futtatja.Ez a ribi úgy viselkedik mint egy üresfejű tini. Egy nagy büdös kurva.

 16. Arra lennék kíváncsi, hogy egy ilyen hölgy:
  – hány üveg lekvárt,
  -hány túrós batyut készített, vagy
  -hány embert vitt el vonaton (mint mozdonyvezető)Nagyvázsonyból Zalaegerszegre, esetleg
  -hány embert gyógyított meg,
  -hány ablakot pucolt meg,
  hogy ilyen színvonalon élhet. Szerintem Gizit is ez érdekli legjobban.
  Az azért igaz, hogy az ágyi poloskák is megélnek valahogy a világban….

 17. Etelka Székely says:

  Sok okos! Ha napról napra azon görcsölsz mit adj a gyerekeidnek enni talán bele is gondolnád magad egy szegény család életébe.Könnyű az észt osztani miközben otthon a meleg szobából olvasgatod a facebookot és eszedbe jut na ehhez én is hozzá szólok! Bravó. Kiváncsi lennék egy pár ember, hogy élné meg a helyzetet! Igen is igazságtalan,hogy egyeseknek minden,-a másiknak a nyomor. Ennyi a véleményem. Hozzá lehet kezdeni és kivesézni a kommntet, mert ugye van akinek ez kell!

 18. János Károvics says: (előzmény @Csepregi Tamás)

  Az idősebb generáció a megmondhatója,hogy ez a szegénység a háború óta tart, ha nem régebbről.
  Az 56-os forradalom is ezért tört ki, majd a szovjtunió nyomására szándékosan szegénységben tartották az országot. Majd jött a 89-es renszerváltás (?) amikoris nem történt más minthogy megsokasodtak a pártok. Az emberek reménykedtek, de az idő bebizonyította, hogy feleslegesen. Hogy lehet az, hogy a magyar ember aki szorgalmasan dolgozott és dolgozik, tele van találmányokkal újításokkal, nem jut egyről a kettőre?Miközben a hatalmi elit, és az általa idehívott külföldi tulajdonosok, igencsak tollasodnak?
  Csak úgy lehetséges ez, hogy szándékosan vagyunk elnyomva, ELTAPOSVA azért, hogy velünk azt tehessenek amit akarnak. Lassan már a középkorba sülyedünk vissza.

 19. Szégyen , így igaz, ilyet csak az tud írni, aki budán, luxusban él, te köcsög!

 20. Kedves Hoffmann úr, Köszönöm, hogy megfogalmazta azokat a gondolatokat, mely “vehemens”első hozzászólásomból kifelejtettem.
  Valóban nem vagyunk egyformák így a szegénység fogalom körül sem, hiszen vannak fiatalok, és idősek, utóbbiak egyre többen.
  Az, hogy ki mennyire tudja az életét irányítani,attól is függ, mit hozott otthonról /tehetség, tudás /szintjén, s mivel indul neki az életnek.
  A depressziós embernek szokták mondogatni, hogy “rázd már meg magad”…Megrázhatja, de ettől még depressziós marad..Nem elég az egyén akarata, a környezet, a körülötte élő emberek segítsége nélkül nem megy…
  A szegénység pont ilyen, lehet álmodozni, de a megvalósitás útja göröngyös…
  Kiváló tanulmány ehhez Tóbiás Ferenc hozzászólása….
  Végezetül annyit,-szerintem a cikk írójának, az útmutatási szándéka, mely a szegénységből való kijutást eredményezné,- hatalmas malőr Vajna Tímeáról szóló cikkhez publikálni….

 21. Ha most azt írom, hogy rasszista, akkor felháborodik, ugye? Pedig megmagyarázhatná, hogy miért írt orkokat a fene nagy gyűlöletében.. Cigány. (és nem roma)Attól, hogy leírjuk, hogy cigány, még nem sértjük meg őket…de ha orkot ír, abból kitűnik a gyűlölet és lenézés. Ha hiszi ha nem, az a cigányasszony sem akar igazából 5-6, több gyereket…de az “ura” akar és egyébként sincs pénzük a védekezésre, illetve nem is értenek hozzá. (el ne kezdje ezt elemezni!) De ha nem kerülne annyiba az elkötés, vagy akár csak az abortusz, akkor talán az használna…Ne jöjjön senki azzal, hogy kedvezményük van, mert csak egyszer nézze meg mennyi ideig intéződik…((((
  Egyébként csak én jó néhány a mások általi eltartásukra számító egyedet ismerek, akiknek ezért van több gyerekük. Nem, nem cigányok.

  Bouvet irományát már többen elemezték, a butaság ha fájna…((( Azért kiváncsiságból leküldeném egy szabolcsi faluba, ahol mondjuk lekvárfőzésből jól megélne, vagy még inkább túróslepényből.

 22. András Trényi says:

  Szándékos indulatkeltés, és a Vajna féle adózatlan és mocskos rongyrázásos életvitelüket tolják bele mindenki képébe.
  A szegénységet pedig éppen az a rendszerváltás óta váltókormányok során szándékosan lenyomott bérek és a munkahelyek tönkretételével felszaporodó segélyesek fekete munkában való dolgoztatása a bércsalások miatt megtollasodott és pártorientált seleppek miatt gyűrűzött be.
  Mindenféle büntetésekkel és a multik kiszolgálásával elérték, hogy még a kistermelők és őstermelők is becsődöltek.
  A NAV rá van uszítva az emberekere, de egy szint felett már a korrupt elnézés és az adócsalás már
  legálissá is lett téve.
  Ez a demokrácia a gazdagok és felkapaszkodottak demokráciája , az egyszerű embereknek meg szinten tartott nyomorúság!
  És nem kell egyik pártot sem degradálni, egyformán korrupt és haszonleső mind.
  Sokan sírnak , és emlegetik Rákosit, de egy biztos a gatyájukból is kirázná a lopott pénzeket és bratyis üzleteket államosítaná, ha most ő kerülne megint hatalomra.

 23. Csepregi Tamás says:

  Mennyire egyet tudok érteni! Az a halálom amikor ostoba tulok emberek akiknek nincs egzisztenciájuk, anyagi hátterük stb. szülnek 2-3-4 gyereket aztán meg sírnak,h. nem tudják etetni őket! Könyörgöm, halálosan megfenyegette őket valaki,h. csináljanak gyereket?????

  Vagy amikor állnak a ház előtt és nyilatkoznak (jobbára orkok) cigi lóg a pofájában, körülötte 3-4-5 gyerek a kert jobban hasonlít egy szemétdombra mint kertre, megművelve sosem volt, és azt mondja:Nincs munka, itt csak éhen lehet halni stb!

  Nyilván a szegénységből nem könnyű kitörni, főleg nem bizonyos régiókban. De nagyon sokan nem is tesznek ellene semmit csak nyafognak!!

 24. Bottka Katalin says:

  Erre a blogbejegyzésére azért ne legyen büszke! Eddig szívesen jártam ide olvasgatni, de most megdöbbentett ez az ostobaság, ami az írásából árad. Pontosan úgy írt, mint akinek fogalma sincs róla, mi az az irónia, és költői túlzás. Tudom, hogy van, mert magától is rájött, hogy ezt egy újságíró írta azzal a céllal, hogy kifigurázza a milliárdos vénemberhez férjhez menő Timit, akinek csak a fenekét kell odatartania a jóléthez, mégis ő ad életvezetési tanácsokat, szóval megértette, mégis, annyira meg akarta írni ezt az okoskodós, népnevelős írását, hogy pont úgy kezelte ezt a Gizi nénis levelet, mint ha az valami konkrét, halál komolyan megfogalmazott levél lenne egy szegény falusi nénitől.
  Szóval megírta ezt a szégyenletes írást, pedig lövése sincs arról, milyen az igazi szegénység, mi mindent megtesznek az emberek a túlélésért, és mi az a bizonyos csontig beivódó szegénységtudat. Én soha nem voltam olyan szegény, mint a Gizi néni-féle emberek, de eljött a pillanat, amikor váltanom kellett, lépnem, és 50 évesen külföldre jöttem dolgozni. Azóta jobban élek, de tudja, a belém ivódott szegénységtudat megmaradt, és a mai napig elmondhatatlan örömöt okoz, amikor elmegyek bevásárolni, és mindent megvehetek bűntudat nélkül. Igen, a falusi emberekben kódolva van a túlélés, de a túlélést ne tévessze össze a boldogulással! A túlélés az, hogy nem hal éhen, nem fagy meg, de ez még édes kevés egy minőségi élethez. Higgye el, nincs mindenkinek lehetősége kitörni, változtatni! A felhozott példái ordítóan hamisak, álságosak! Nincs mindenkinek, pesti gyereke, aki beindítja a rétesbiznicet, és nehogy azt higgye, hogy a krumplis tészta és margarinos zsömle mellől lehet egy keltetőüzemet létrehozni, csupán csak akaratból! Vagy a szilvafás néni hitelbe kapja a boltostól a cukrot és a hátán viszi a vásárba a lekváros batyut! Ehhez mindhez segítség kell, és pénz, és újra mondom, nincs mindenkinek! Sokkal-sokkal több kilátástalanul élő szegény ember van az országban, mint ahányan rétessütésből, meg lekvárfőzésből meg tud élni, és akkor arról még nem is beszéltem, hogy a munkahelyen eladott rétes fekete kereskedelemnek minősül. Ez az írás egy szégyen Öntől…

 25. Kneppel Alexander says:

  Nos ez egy tökéletes példája/látlelete lett,a magát mainstreamhez számító, képzelő egyik “határozottan dühös lettem” tagjának megnyilvánulásából? Empátiából “nulla” pökhendiségből “jeles”? Megdühödött ő is mint a főpolgármester, aki a hajléktalanok ellen kezdett háborúba? Nos kérem, – bizony az önök jó érzetét és jólétét beárnyékolják a szegények léte és panaszai (Merániak óta és Tiborctól) ha tetszik, ha nem, még ha annyira is “dühítő” ez önöknek. Persze lehet erre így is reagálni, hogy önt ez felettébb irritálja, – na nem a szegénység -, mire is gondoltunk volna, hanem az, hogy valaki szembesíteni képes evvel önöket. Nyugi, a nagy többséget is irritálja a rongyrázás.. Van képe hozzá “Gizinek”? Miért nem tart kecskét, tyúkot, vagy kapálja a krumpliföldjét, vagy esetleg nyithatna egy Casinót? Míg önök a napos égtájakon süttetik… Azt viszont rendjén valónak tarja, hogy egy, a társadalom szempontjából nem kifejezetten értéket teremtő egyed,a közösbe nem be, hanem abból csak ki és elvesz? A közössége számára értéket és jó példát nem ad. Ezenközben még a lenézettek képébe is vágja, hogy ő mily jól és gondtalanul él, lubickol a jólétbe és nagyívben tesz a közre és a leszakadottakra? Milyen példát sugall az ilyen, mondjuk a következő generációnak? Légy felszínes és ha jól nézel ki(…) még karriert is csinálhatsz és letagadhatod, hogy vidéki voltál? Szégyenkezem és szomorú lettem, hogy egy kritikára dühödten reagált és kioktatóan. Bizony ma a rongyrázók és a szegények országa lettünk, humánumról és liberalizmusról papolnak és közben, fiaink, lányaink külföldön próbálnak emberibb élethez jutni. Még véletlenül sem nyílik lehetőségük képeket posztolni karibi napos partokról hiányos öltözetben és széles mosollyal?

 26. Béla Hoffmann says:

  Először mosolyogtam,majd elszomorodtam, végül dühös lettem. Nem tudtam felfogni hogy egy írástudónak tűnő ember hogyan lehet ennyire cinikus. A néni aki egy szilvafából lett vállalkozó, a 10 tyúkból hogyan lett keltető üzem. Nos amit leírt az csak egy szép kis mese gyengeelméjűeknek. Elmondaná azt is miből lett vállalkozói igazolvány, miből lettek gépek, berendezések, alapanyag, miből lett a második tepsi?? Talán a jóságos bankok a 20 000 Ft-os jövedelemre merő jószívűségből milliós kölcsönöket adnak?? Hol? Természetesen mindenkinek meg kell tennie mindent, hogy kikászálódjon a szegénységből, ebben igaza van. Viszont hol vannak a lehetőségek s most ne példálózzon ezekkel a légből kapott esetekkel. Tudja a mai körülmények között semmit nem produkáló senkik, akiket celebnek hívnak kapják a figyelmet újságban, rádióban, TV-ben. Valahogy az emberek 95 %-a mintha nem is létezne. Nem veszi észre, hogy a gazdagok mind gazdagabbak lesznek. Van egy alaptörvény gazdagodni csak mások munkájából lehet. S mit kap ellenszolgáltatásként? Ahogy a jó öreg Marx leírta, s ez máig igaz, a munkaereje egyszerű újratermelését. Tudja hogy ez mit jelent?? Jut kajára, lakásra és semmi többre. Nos ilyen körülmények között senki ne mutogassa az üzleteit, ne villogtassa magát, vagy tartsa meg magának a vörös szőnyegen készült fotóit, mert a lehetőséget olyan teremtette meg számára aki kihasználva kapcsolatait, egyetlen normális országban sem lehetséges módon gazdagodott meg. Tudja ez engem sokkal jobban irritál mint a levél akár Gizi írta, akár nem. Igaza van keressük a megoldásokat. Lehet adót csalni, lehet árúba bocsátani amivel megáldott a sors /munkaerő, tehetség, test/ lehet elkurvulni a szoros és nem szoros értelmében. Egy dologra lenék még kíváncsi. Jó példának hoztad fel önmagad. Mondd hogyan jutottál el néhány év alatt a semmiből oda, hogy sok száz ügyfeled van?? Tényleg érdekelne, mert akkor a nagy lehetőségek hazája itt van csak 8 millió hülye is itt él aki nem tudja kihasználni.

 27. Az igazság valahol itt is félúton van. Mindig is voltak, vannak és lesznek is vajnatimik, el lehet dönteni, mennyire szimpatikus,gusztusos az életmódja meg amit csinál, százezren is véleményezték már. Ugyanez mondható el a mélyszegénységben élőkről is. Nem tudom a számukat, arányukat, mindenesetre bőven mérhető. Az adott élethelyzetre többféle válasz adható, van amikor csak egy. Ebből a szempontból nézve Gizi és a cikkíró semmi újat nem közölt. Mindketten sarkítottak így mindkettejük írása igaz. A vitatott választ ott értik félre, hogy nem azt sugallja, mindenki hülye, aki nem lesz kézműves sütivállalkozó, hanem hogy ne ragadjunk le sz.r helyzetben az önsajnálkozásnál és ne, a mondjuk úgy, szerencsésebbeket fikázzuk. Gizi ezt tette lényegében.Egy dologra azért rámutatott: ha valaki úgymond kitört, akkor sincs abban a helyzetben, hogy mindenkinek ossza az észt,és életvezetési tanácsokat adjon még ha nem is direkt annak szánja. Az, hogy a vajnatimi-félék miket posztolnak, lényegében pénz és intelligencia kérdése.És még valami, nagy közhely persze ez is: az ő élete sem oldódott meg feltétlenül mindenben. Egyben sokszorosan: anyagiakban. Ez sem kevés. Másról nem tudni, nem is baj.

 28. Áron Bódis says:

  Kedves Cikkíró!
  Szerény véleményem szerint lehet itt “vesézgetni” és minden irányból “facsargatni” ezt a témát, ugyanis a csupasz tények attól még tények maradnak: addig amíg egyes felkapaszkodott emberek azt sem tudják mennyi pénzük van, és mindezt a média jóvoltából nem győzik “mutogatni” (irritálva ezzel minden társadalmi réteget, és nem csupán a szegénységben élőket!!!), addig a mélyszegénységben élőknek igen is, vannak minden napos megélhetési problémáik, és egyáltalán nem oly könnyű azokra megoldást találniuk (különösen ha nem a fővárosban vagy annak környékén élnek, mert az abszolút főváros-centrikusság mindig is jellemző volt erre az országra!!!).
  Azt gondolom, hogy a “Gizi” az óriási társadalmi különbségekre kívánta elsődlegesen felhívni a cikkben a figyelmet, és a leirt részletek csupán ennek szemléltetésére voltak hivatottak! Talán ha a média kissé visszafogottabban “reklámoztatná” a felkapaszkodott celebek és dúsgazdagok “világát”, valószínűleg nem irritálná annyira a fokozatosan elszegényedő rétegeket,akik nem feltétlenül önhibájukból kerülnek abba a helyzetbe, ami végül igen is kilátástalanságot szül számukra minden téren!!! Hogy a jelenleg is mélyszegénységben élőket ne is említsem!

 29. Ferenc, senkinek nem tanácsolok semmit, csak azt, hogy ne adja fel a reményt. A mi családunkban pont az volt a helyzet, amit az első kérdése első szavaiban ír: 2010-ben el lett véve egy teljesen jogosan megítélt és megélhetést biztosító rokkantnyugdíj. Higgye el, hosszú hónapokon tartó nélkülözést és tanácstalanságot vonzott maga után, amikor csak sejtettük, hogy van fény az alagút végén, de azt nem láttuk még.

 30. Katalin Ballane Kincses says: (előzmény @Airport Parking Center)

  A szegénységgel általában legcélszerűbb bizonyos távolságból magas filozófiai szempontok szerint foglalkozni a cikk írója szerint.Egy civilizált államban , ha foglalkozik egy tanult ember a szegénységgel akkor előbb utóbb meghal,megölik, börtönbe zárják stb. A gazdagok szerint magasabb filozófiai szempontból nézve a szegénység az ember természetes állapota. Hogy a termelt javakat , a világ kincseit hogyan osztják el, milyen kulcs szerint egymás között a gazdagok mindig is békés vagy erőszakos eszközökhöz folyamodtak. A valóság az, hogy az ember- milliárdok töredéke gazdag a többi szegény , mindenhol a Földön.A gazdagok akik a történelem folyamán rabszolgát csináltak az emberből mindig el akarják magyarázni , hogy van valami távoli cél amiért a nyomorúságot el kell viselni. Az összes vallás arra tanít , hogy a túlvilágon a Paradicsomban jobb lesz, a gazdagok pedig a Pokolba kerülnek, ebbe a büntetésbe már a gazdagok beletörődtek.Részt veszünk egy olyan szellemi civilizációban ahol az emberi méltóság soha nem sejtett méretű , kollektív elaljasodása ellen vezetnek. A cikk írójának abban igaza van , hogy a “nagy és általános ” megoldások helyett a magánéletbe kell menekülni,és a szegénység gyötrelmeit lehet enyhíteni, iparkodással, szorgalommal, hogy elviselhető legyen, de nem egy öreg néninek, hanem eleve arra kell tanítanunk gyermekeinket . Ennek ellenére a Földön kevés számú embernek adatik meg, mert a megélhetési gondoktól ideje sincs gondolkodni.. Időtlen idők óta a gazdagok azt mondják, hogy a szegények lusták, ebben már az ókorban is kifejezésüket adták korbáccsal, veréssel, füllevágással. A Föld hatalmasai mindig azt mondják a szegények lopják a napot, pedig a szegények építették a nagy piramisokat , az utakat és a többi műremeket , úgy hogy a szegény embernek a legnagyobb gyönyörűség , ha naponta 12 órát dolgozik, a földbirtokos földjén és ez a legmagasabb kegyek egyike.Ha mégis pénzhez jut, nem elég semmire.A gazdasági válság 10 ezer éve több milliárd embernek krónikus állapot. / gondolatok Márai Sándortól/Tehát valóban magánélet , de sajnos keveseknek adódik ez meg a Földön és akkor is szegény maradsz pénzben. Ajánlom mindenki figyelmébe Márai Sándor : A szegények iskolája könyvét, amit kevés kiadásban adtak ki , nehogy sokan olvassák.

 31. Nagy László says:

  Van némi igazság a cikkben,de csak töredék! Több 100 ezer ember nem süthet rétest,nem foglalkozhat tyúktenyésztéssel,tojástermeléssel.Egyedi,kiragadott példák!Vanáék viszont a tólünk ellopott pénzbőlélnek nagylábon,nem dolgoznak meg a vagyonukért,csakúgy mint a fideSS potentátok.

 32. Airport Parking Center says:

  Van egy ismerősöm, aki ezt írta ki 2017-es mottónak:
  MINDEN AMIRE SZÜKSÉGED VAN, AZ A REMÉNY ÉS AZ ERŐ: REMÉLD HOGY A DOLGOK JOBBAK LESZNEK ÉS LÉGY ERŐS, AMÍG TÉNYLEG ÍGY LESZ!
  Sajnos az meg sem fordul a fejében hogy tegyen is érte valamit….

 33. Ferenc Tòbiás says:

  Mit tanácsol a cikk írója 200.000 rokkantnyugdíjától megfosztott magyarnak, akik közül csak 12.000-en kaptak munkát? Mit tanácsol 260.000 közmunkásnak, akik közül nem mindenki tud munka mellett annyit keresni, hogy hónap végén legyen még élelemre pénze? Milyen társadalmilag hasznos munkával keresi Vajna Tímea a napi megélhetésére valót? Mit tett a férje, hogy teljes adómentességet kapott a kaszinói után? Mit tanácsol a cikk írója 900.000 létminimum alatt élő kisnyugdíjasnak? Mit tanácsol azoknak a szakmunkásoknak, akik 30 évimunka után alig keresnek többet havi 100.000.- Ft-nál?

 34. László Varga says: (előzmény @Mária Kevi)

  Na ez a viktor rendszere, már a kommenteket is cenzúrázzák!!!!!

 35. László Varga says: (előzmény @Mária Kevi)

  Kedves cikk író! Van egy alapvető problémám az Ön hozzáállásával. Mi az? Amit leír az valóban követendő példa. Sajnos viszont ebből nem fog megújulni az ország, ahogy a vajna bébi pénzszórásából sem. Viszont engem irritál az, hogy mindezt a pénzt az én adómból szórja el ez a timi nevezetű felfújt hólyag. Tehát ezek szerint ezt a tényt Ön nem látja? Szerintem szerezzen egy jó minőségű törlőt a “szemüvegéhez”!!!!

 36. Meg kellene érteni a hozzászólásom lényegét, szó sincs abban arról, hogy gürizni kell minimálbérért…..

 37. János Dobó says: (előzmény @Mária Kevi)

  Gratulálok, kedves Mária!

  Ha szerinted az a gyermekek jövője, hogy 8 órában gürizzenek, minimálbérét, és az az igazi élet, akkor menj nyugodtan, éld azt az életedet.

 38. Kordáné Margó says: (előzmény @Judit Budai)

  Judit Budai! Milyen igazad van szívemből szóltál, én is ezt akartam, inkább hallgatott volna a cikk írója, “bölcsebb maradt volna”! Nem találkozott még ő saját hibáján kívüli szegény emberrel!!!

 39. Mária Kevi says:

  Na most jól fejbe vágtad azokat az embereket,
  akik talán önhibájukon kívül nem tudnak mihez kezdeni, mert még arra sincs pénzük, hogy a gyógyszerüket kiváltsák-
  Ez pontosan olyan mikor egy-két eszement kitalálta a kecske tenyésztést, meg a gomba szedést….
  Voltál már öregek között? Tudod, hogy egy falun élő idős ember mire képes.?Amíg két lába van és járni tud neked nem fog jajgatni, mert ők sosem jajgatnak!
  Tudod te, milyen a demográfiai helyzet az országban?
  Aki pedig arra hívatkozik, hogy a falusiak a legnagyobb túlélők, na azok próbálják ki, lehet flangálni a Fő utcán fel s alá, míg ti a meleg bevásárló központban plázáztok!A cikked szerint nem kell hőbörögni senkinek az úri elit rongyrázásán, szájába adod a fiatal kis fruskáknak, hogy így kell ezt csinálni, ez a jövőtök, nem pedig gürizni 8 órában a minimálbérért….Gratulálok!

 40. Kordáné Margó says: (előzmény @Bonnie)

  KEDVES CIKKÍRÓ!!! Ne hidd el ,hogy vidéken aranyélet van, te biztos könnyen élsz azért szólod le “GIZIT”! Jó ,lehet egy kicsit viccesen fogalmazott,talán nem is mindig azt eszi amit leírt ,de hidd el nagyon sokan vannak akik szó szerint úgy élnek ahogy lefestette, vagy még tüzelőre sem futja, még ha a két szülő dolgozik is szociális munkásként,és van 2-3 gyerek. Arra nincs lehetőség, hogy vállalkozásba kezdjen …miből?Nem tudod te milyen falun élni!!!! Hogy miért Vajna Timit vette célba, mert ő az aki mindig posztolja magát, és a drága ruháit ,táskáit amik annyiba kerülnek ,hogy falun egy család egy évig élhetne az árából,nem beszélve az utazásairól.(persze ezt Damu mellett nem tehette volna, azért választotta a nagypapáját férjül)) Tudom azt is ,hogy van még akit így ki lehetne figurázni,de hát mind nem lehet egyszerre!

 41. Veronika Kubinka says:

  Szerintem itt egyáltalán nem erről szól a fáma!Mindig lesznek gazdag és szegény emberek.Valóban mindenki felelős a saját sorsáért!Én is sírdogálhatnék,hogy meghalt a férjem és most mi lesz a lányommal aki most egyetemre megy.De igen is oda kell az embernek tenni magát!Van aki azt választja ,hogy öreg gazdag urakhoz mennek feleségül.Ha van hozzá jó vastag gyomra tegye!De ne kérkedjen vele,mert az ilyen leveleket szül!Nyeljen egyet és ne panaszkodjon,mert úton út félen megkapja ,ha tetszik neki ha nem!Ezzel a levéllel csak egy bajom van!Sajnos tényleg vannak olyanok,akik nem tudnak ,mert nem tanulták meg ,vagy nincs hozzá tehetségük felülkerekedni a szegénységükön,mert már belefáradtak a kilátástalanságból.Milyen erő kell ahhoz hogy egy emberke aki kikerült egy nevelőotthonból akinek sohasem volt családja és senki sem tanította meg nekik…Szóval nem egyszerű!

 42. Kázmér Klára says:

  Igazad van hogy sokan várják a sült galambot de ez a kikupálódott liba a mi pénzünkön játssza az eszét!Mást nem csinál csak szelfizi magát mindenféle luxusba!

 43. Melinda Kovács says:

  Jó ez a cikk, végre egyszerre lehet szidni Gizi nénit, Timi nénit és téged is 😀 BUÉK

 44. Flow says:

  Engem az is érdekelne, miért pont Vajna Tímea? Miért ő? Nem volt elég gazdag celeb hölgy? Miért nem Berki Krisztián agyatlan felesége, bocs de nem jut eszembe a neve..Persze átjött az irónia, csak az nem jött át, van-e bármilyen köze V.T-nak a mély szegénységben élőkhöz?Tuti, nincs. Csak irrátálja a másik cikk írót az életvitele, a gazdagsága. Az ő élete, kinek mi köze hozzá? Mellesleg Borsodban és Szabolcsban mélyszegénységben élő agyatlan, IQ-mentes, belterjesen szaporodó népcsoport saját maga tehet a sorsáról. Nem az egész életében dolgozó nyugdíjas Marika nénire gondolok. Jó ez a cikk.

 45. Zsolt Andy says:

  Nagyon sokan kezdtük a semmiböl én most a majdnem semminél tartok de ez is eredmény sajnos a magyart úgy szocializálták hogy ha nem vagy gazdag vagy nem idén barnult akkor nincs lehetőséged plusz nyomatják az ilyen olyan drága szarokról a reklámokat hogy csak akkor lehetsz boldog ha mind ez megvan és ne is beszélyünk a sok otvaros tv müsorol ahol a celebek korunk példaképei rázák a rongyot meg a …. Bele nevelik az emberbe a szegénység tudatot de a szegénység relatív erre van pár tanmesém ha valakit érdekel megosztom

 46. Vajay Olga says:

  Gizi nyilván tisztában van pár túlélési stratégiával, hisz ezért futja MÉG krumplira és tésztára és ezért van a feje felett MÉG fedél.
  Amit Te nem látsz: ahol mindenki így él, ott nem telik kézműves lekvárra és túrós pitére a kevésből, csak kenyérre. Még szerencse, ha ken egyet a szomszéd gyerekének is. Nem szabad mindent egy nagyváros lehetőségeihez mérni, mert az emberek nagy többsége nem Budapesten él. De igazad van: a vidék túlél, de nem él, csak vegetál.
  A baj az, hogy a változásra, változtatásra már nem marad energiája.

 47. Bonnie says:

  Ez egy gonosz cikk volt, mert most korog a gyomrom, lekvárt akarok és rétest, meg hókiflit! Azonnal! 🙂

  Gizi persze hogy kamu. Instagram az van neki, vagy a postán lesett bele a napi bulvárújságba?

  Igazad van, csak te tudsz tenni a saját sorsodért, életedért, akár Gizi vagy, akár Timi. Szerencsére nem vagyunk egyformák.

 48. Magdolna Vidáné Csiba says:

  De, abszolút népszerű leszel, legalábbis nálam 🙂
  Értem én az iróniát is Gizi néni levelében, de a hozzáállás nem helyes. Hasonló gondolatok jártak a fejemben, miközben olvastam “Gizi néni levelét”, mint amiket te itt szépen összeszedtél. Persze, vannak szegény emberek, nem is kevesen. De a megoldás nem az, hogy várják a segélyt, pótlékot, izébigyót! Tudomásul kell venni, hogy amint az ember felnőtté válik, felelősséggel tartozik a tetteiért, az életéért. Nincs olyan, hogy nem tehet róla, hogy szegény! Az emberek nagy többsége a nulláról kezdi el az életét, és nem születik gazdag családba. Mégis egy részük klasszul boldogul, és a jó lépéseket teszi meg a boldogulása érdekében, a másik része pedig egyszerűen nem veszi tudomásul, hogy az élete csakis rajta múlik. CSAK rajta. Nem az államon, nem a szomszédon, nem a gaz, kizsákmányoló munkáltatón. Olyan sok pozitív példát is lehet látni! Ezeket kell észrevenni, megfigyelni, követni. Nyilván én sem leszek népszerű ezzel a hozzászólással, de…hogy más mit gondol rólam, az nem az én dolgom!

 49. Judit Budai says:

  Szilvalekvárból meg túrós lepényből nem lehet megélni, de még túlélni sem. Jó lenne, ha elmennél BAZ megyébe és órákat tartanál az ottani szegény embereknek, ha ennyire okos vagy. A baj az, hogy egyes helyeken hiába süt Mari néni pitét,ami isteni finom, sajnos fizetőképes kereslet nincs rá, mert kenyérre sem futja. Bár igazad van, ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot? Édes istenem, inkább hallgattál volna……..

 50. Judit Budai says:

  Szilvalekvárból meg túrós lepényből nem lehet megélni, de még túlélni sem. Jó lenne, ha elmennél BAZ megyébe és órákat tartanál az ottani szegény embereknek, ha ennyire okos vagy. A baj az, hogy egyes helyeken hiába süt Mari néni pitét,ami isteni finom, sajnos fizetőképes kereslet nincs rá, mert kenyérre sem futja. Bár igazad van, ha nincs kenyerük, miért nem esznek kalácsot? Édes istenem, inkább hallgatok……..

 51. Tamás Kerekes says:

  Az gondolom,nem jutott eszébe a névtelenségbe burkolózó szerencsétlennek,hogy ilyen nevű település nincs. Az a jelenség viszont létezik,hogy egy senkiházi bármit megtehet.
  Ez nem újságírás,ez a kommunikáció legalja.

 52. Angi Tünde says:

  Csak az iróniát nem láttad a levélben?? Nem biztos, hogy valóban ennyire szegények, de bizony sokan élnek mélyszegénységben, akik nem tudnak nyaralásból nyaralásba menni, mert a kerestük épp a létfenntartáshoz elég. És az sem biztos, hogy nem akarna onnan kitörni, csak épp egy lehetőség hiányzik. Hallottál a néniről, aki virágot árult, hogy kiegészítse a nyugdíját, és azt is elvették tőle a Közteresek? Neki szerintem nem lenne elég a keresete egy vállalkozás elindításához. Sőt!lehet újat mondok Neked, sok más családnak sem! A fekete kereskedelmet meg köztudottan büntetik. Stb, stb. Persze, mindenki a saját sorsának kovácsa…….De, ha nincs egy kis plusz, akár család, aki segíteni tud, akár pénz, akkor biza megette a fene. Tudom, sokan ” felelőtlenül” vállalnak gyereket, pedig maguk is “éheznek”, de az más tészta.

 53. Mészáros András says:

  Nagyon igazad van abban, hogy ezek a szegény falusiak a legnagyobb túlélők. Az eredeti oldalon is válaszoltam a cikk alatt…

  Amúgy adhatnál nekem is túlélési tippeket…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!