Bouvet

8 halhatatlan, filmes szállóige

Sokszor halljuk, sokszor mondjuk ezeket a mondatokat. De vajon tudod, melyik filmekben hangzottak el először?

1.) Casablanca 

Az 1942-ben készült, Kertész Mihály által rendezett Oscar-díjas film leghíresebb mondatát Humhrey Bogart szájából hallhattuk. „I think this is the beginning of a beautiful friendship.” (Azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete.) Ma már igazán gyakran mondjuk ezt a mondatot, igazából cinikusan. 

Én például amikor a kétéves macskánk mellé hazahoztuk a nyolchetes kismacskát és először nagyon elgyepálták egymást, biztosan kimondtam ezt a mondatot. 

2.) A tizedes meg a többiek

Rendezte Keleti Márton, a forgatókönyvíró Dobozy Imre, aki megírta a zseniális Sinkovits Imrének ezt a mondatot: „Az oroszok már a spájzban vannak!”

3.) 300

A büszkeség és a megalkuvás teljes elutasításának himnusza mindössze három szó: “This is Sparta!”

4.) Star Wars – A birodalom visszavág

Amikor Leia Hercegnő (Carrie Fisher) szerelmet vall Han Solonak (Harrison Ford). Szeretlek – mondja. – Tudom – érkezik a válasz.

5.) Jó reggelt, Vietnam

A legendás Robin Williams egyik legnagyobb szerepe volt. Ugye, hogy néha te is lépsz be úgy valahová, hogy azt ordítod: Jóóóóóóóóó reggelt, Vietnam!

6.) Ryan közlegény megmentése

Steven Spielberg remekművében sok olyan mondatot találunk, amelyek azóta már szállóigévé váltak. Talán az egyik leghíresebb Reiben közlegény mondata: „Nekem is van anyám, neked is van anyád, a századosnak is van anyja… Na jó, neki talán nincs…”

7. Forrest Gump

Fuss, Forrest, fuss! – nem is kell ragoznom, ugye? 

8.) Apokalipszis most

Coppola 1979-es mozija a vietnami háborúba kalauzol, ám teljesen más megközelítésben, mint ahogyan a nézők addig megszokhatták. A filmben Kilmore ezredes mondja ki a filmtörténelem egyik legbizarrabb mondatát: „Imádom a reggeli napalm szagát!” („I love the smell of napalm in the morning.”)

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!