Bouvet

Nyílt levél Lagzi Lajcsinak

Kedves Lajos,

tegezni foglak, elnézést érte. Úgysem jut el hozzád ez a levél, de azért remélem. 

Tudod, tökre messziről kezdeném a mondandómat. Mesélek neked egy hetven feletti zenész cigány ismerősömről, akire egyszer azt sikerült mondanom, hogy “roma”. Akkor azt mondta nekem:

“Tudja, Petra, én büszke vagyok arra, aki vagyok. Cigányember vagyok. Zenész cigány. Aki ezt büszkén vállalja és soha meg nem tagadja. A zenész cigány egy olyan faj, aki birtokában van az élet nagy titkának: hogy a mosoly, a zene, az életigenlés, a tánc a legnagyobb hatalom a Földön. És én kérek elnézést, de számomra azok, akik a népem képviselőjeként bűnözésre adják a fejüket, nem cigányok. Ezt a szót én kikérem magamnak. Ők nem érdemlik meg, hogy ezek legyenek. A cigány szó számomra áldás. Egy ajándék. Egész életemben dolgoztam, kicsi gyerekkorom óta zenélek. Felléptem az Operába, végigzenéltem Európát és a tengerentúlt és most is, életem utolsó harmadában is esténként zenélek egy étteremben. Hirdetem a mi fajtánk nagy titkát.” 

Tudod, Lajos, a szememben te évtizedeken át ilyen ember voltál, mint amit ez a “kollégád” megfogalmazott. Egy becsületes, tiszteletre méltó zenész, aki trombitával a kezében született, aki végigcsinálta a Konzervatóriumot, aki hirdette az élet és a zene szeretetét és aki “megcsinálta a nagy, magyar álmot”. A semmiből. Tízmillió magyar által ismert és elismert ember lettél, akit még azok is elismertek, akik az általad kínált lakodalmas zenéből nem kértek. 

Én sem vagyok oda ezért a műfajért, bár egy Jäger után céges bulin simán én is beleállok abba, hogy elénekeljem, kék a szeme, arca csupa derű. 

Úgyhogy igen, én évtizedeken át emeltem a kalapomat előtted.

Aztán jött ez a villanylopási cécó, a hosszú börtön, a perek, a bulvársajtó által ontott hírek, amik engem kissé hidegen is hagytak, valahogyan soha nem feszültem rá, hogy én ezekre a hírekre rágyógyuljak. Nem tudom, hogyan áll az ügyed, de nem is érdekel.

Ami miatt írok, az a Bud Spencer graffitifal összepingálásának botránya. Olvasom, hogy ezt sikerült nyilatkoznod az esetről:

„Nem értem, miért van bajuk a Bud Spencer rajongóknak – mondta Lajcsi. – Én is tisztelem őt és szeretem a filmjeit, sőt találkoztam is vele személyesen. Nem az arcára festette a srác az én portrémat, hanem mellé. Ez egy közterület, bárkinek jogunk van oda rajzolni. De ha bárkit megbántottunk ezzel, akkor elnézést kérek.”

Elmondom én neked, mi a bajunk.

Például az az apróság, amit bármelyik, iskolából kicsapott, alkoholista szülők által alig felnevelt, utca gyereke 16 éves fiú, aki graffitizéssel csapja el az idejét is megért és felfog: hogy esze ágába sem jut oda pingálni a saját remekművét, ahol már van valami! Megkeresi a saját kis négyzetméterét és oda alkot, hogy érezze, a művészetében él és megéli önmagát. 

Vagy az az apróság, miszerint a múzeumok is közterületek, apukám. Én sem megyek oda egy Picasso kiállításra, hogy kijavítsam az Öreg festményén, hogy a muki szeme az orra felett van és punktum és nem úgy, ahogyan Pablo odatette a vászonra. 

Ja, hogy az érték, a graffiti meg nem az? Mégis ki a túró dönti el, mi az érték és mi nem az? Számomra ugyanis pont ugyanannyi értéke van egy utcagyerek művének, hisz beleadta a pillanatnyi lelkét a művébe, mint egy világhíres festő alkotásának. De visszamehetünk a zenéhez: melyik a nagyobb érték? Lajcsi, aki trombitált az aluljáróban a nyolcvanas években, vagy Lajcsi, akiért milliók csápoltak a tévé képernyője előtt? Ugye, hogy képtelenség megfogalmazni?

De azt itt és most ki merem jelenteni: egy Lajcsi életmű és egy Bud Spencer életmű között azért van egy hangyányi különbség. Meg egy jelentéktelen pár milliárd ember, akivel többen ismerik Bud Spencert, mint téged, barátom. 

Te és a stábod belerondítottatok egy értékbe. Egy alkotásba. 

Egyszerűen agyam nincs, hogy ha már neked nem volt annyi eszed, hogy leállítsd ezt az agyrémet, hogy nem volt ott egyetlen egy toszott operatőr, vágó, szerkesztő, felelős szerkesztő, vagy konyhás néni, aki azt mondja nektek, hogy NE?

Vagy ha már megcsináltátok a dolgot és felvettétek kamerán, nem az lett volna az alap, hogy ezt a felvételt olyan állati mélyre elássátok, hogy soha a büdös életben nem talál rá senki, soha? 

Tudod, mi a fájó? A tény, hogy el lehet cseszni egy komplett életművet két perc alatt. Ki lehet dobni a kukába az elmúlt harminc évet, Lajos! 

Nem érzek sajnálatot..

szerző: Bouvet

Kapcsolódó bejegyzés: a Magyar Bud Spencer és Terence Hill rajongói klub tagjainak sorai IDE kattintva olvashatóak

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Attila Erdős says:

  Tudjátok emberek, nem számít milyen jó az ember ,mennyi jót cselekedett egész életében, ha egyszer hibázik ,a többiek rögtön megfeszítik és ez így megy nálunk több mint kétezer éve pedig minden emberben egyszerre van jelen a jó és a rossz jellem és a kettő között egyensúlyoz mindenki attól függően ,hogy kit mennyi igazságtalanság ért a többi ember részéről. Egy másik ember cselekedetét nincs mindenkinek megfelelő erkölcsi alapja megítélni addig ,míg a sajátját nem teszik mérlegre a többiek!

 2. László Pénzeli says:

  Továbbá megjegyzem Lajos, hogy beindítottál egy olyan igénytelen zenei formátumot, amivel a cigányzenét leselejtezted. Istenem, azok a jó harmóniák, és egyéniségek. Neked köszönhető, hogy bunyós pityu, győzike, és társai egyáltalán a TV közelébe kerülhettek. Még kadlott karcsi is jobb volt nálad. A cikk írója egyébként téved, mert főiskolát végeztél. Éppen ezért Lajcsi… szégyellhetnéd magad! És tudod, nem titok, hogy milyen gizda manussá váltál! Zsebbe a csomó lóvé, amiért a kisebbek a Dáridódban felléphettek. Pedig te voltál a legendás Galambos család leggyengébb láncszeme!

 3. Zsuzsanna Szombathelyi says: (előzmény @Zsuzsanna Szombathelyi)

  Bocsánat, nem egyértelmű ezt okocinak szántam.Az íráshoz nem tudok mit hozzátenni, minden szava igaz.

 4. Zsuzsanna Szombathelyi says:

  Szóltak már előttem különbet is, de némi jóindulattal jegyzem meg, ha a vészes butaság bringázni tudna, Te kontrával tépnél a Himalájára.

 5. Melinda Kovács says:

  Nem is az a legszomorúbb az egész dologban, hogy tönkre tették az emlékfalat, hanem az, hogy amikor a BS&TH facebook társaság tömeges megmozdulást indított a fal renoválására csak 2 16 éves srác ment is el ténylegesen, a több ezer jelentkezőből! Ez az igazi szégyen 🙁 Könnyebb a kényelmes, meleg házikóból Lajcsit, TV2-t vagy az ismeretlen piros festékkel valóban a portrét rongálót szidni, életveszélyesen megfenyegetni! Szemtől szembe az utcán senki se merne nekik egy mukkot mondani, de helyreállítani se akar igazán senki! Csak kommentelni és jól kidühöngeni magát 🙁 És azoknak üzenem, akik szerint mi magyarok nem érdemlünk meg semmi szépet és jót, mert mindent csak elrontunk a végén, nos azoknak üzenem, hogy az utóbbi 1-2 évben több külföldi múzeumban történt valódi műértékek elleni rongálás, tönkre tétel szándékosan vagy véletlenül (általában a szelfi miatt a turisták bementek az elválasztó mögé és ügyködés közben, leverték, rongálták a műértékeket, stb.) mint nálunk bármi ilyesmi! Nem mi vagyunk a “leghüjébbek”, nem mintha ez valamiféle verseny lenne jutalommal a végén…

 6. Muc@ says:

  Sajnálom, hogy ez lett a sorsa a Bud Spencer falnak, mert szinte már emlékhely lett.
  Nemrégiben, amikor Bud Spencer fia itt járt nálunk, ellátogatott az édesapja emlékfalához. Boldog volt, hogy nem felejtjük, hogy szeretjük azt a kedves nagy mackót.
  Lajcsi erőlködik, pénzért bármire képes, minden áron a köztudatban akar maradni, csak égeti magát a bulvárban. Nem látszik meg rajta az iskolázottság. Milyen az értelmi képessége annak, aki fényevőnek áll? Ez az ő szintje, az Édes Élet, a Berki-félék. Részvétem a családjának, szégyenkezhetnek miatta. A jólét ugyanis nem minden.

 7. Csurgó Zsolt says:

  Bud spencer ennél nagyobb ember volt,hogy a miatt hisztizzen mert óssze festezték az őt ábrázoló képet.

 8. Péter Bauer says:

  Sajnos azóta már egy másik graffitis az egészet lefújta, pedig egy tökéletes alkotás volt az eredeti.

 9. Köszönöm, Gitta! És köszönök, látok minden kedves, értelmes, esetleg “normálisan” vitatkozó hozzászólást is, csak épp nem véletlenül nem reagálok rájuk.

 10. Lehelvári Margit says:

  Nagyon jól összeszedett, lényegre törő írás. Az, hogy egyes hozzászólók nem értik miről is van szó, és unintelligensen, sőt bunkó módon reagálnak, nem a cikk íróját minősíti, hanem őket. Sok hozzászóló – nem írok neveket, mert arra sem érdemesítem őket – bölcsebb maradt volna, ha hallgat. Én is jól emlékszem arra a Lajcsira, aki a pályája kezdetén a Sugár Áruház előtt, kazettás magnón játszotta a zenéjét és árulta a kazettáit. Emlékszem arra a Lajcsira, aki hideg sörsátrakban tartott műsorokat, hogy megéljen és a zenei pályáját ne kelljen feladnia. De aztán jött a fordulat, a tv-s szereplések, önálló műsorok, és futott a szekér. Ismertség, jómód, celebség. És a ló túloldala, amikor is sztárnak érezte magát, aki mindent megtehet, mindent megengedhet magának. Az, hogy a közmű lopásból mennyi igaz, mennyi nem, legyen a hatóságok gondja. Az, hogy ma valaki meghallja, hogy Lagzi Lajcsi, elsősorban az áramlopási ügy ugrik be róla és csak másodsorban a zenész. És lehet, hogy egy graffiti nem életmű, de valakinek nagyok sokat jelent, Bud Spencer rajongóinak pedig egy tisztelgés. És ezt még egy Galambos Lajosnak is tessék tiszteletben tartani. Számtalan üres falfelület van, nyugodtan lehetett volna azokat használni. 30 év múlva még mindig tudni fogják ki volt Bud Spencer, de Galambos Lajosról ez már biztos. Bouvet Petra köszönöm az írásodat!

 11. Gábor Papp says: (előzmény @okoci)

  Minek jössz ide akkor oktondi pocok? Valamire nem vagyok kíváncsi, nem olvasom, nem nézem, ez a titka. Más téma, ha valaki mazochista. :))))
  Megint más, ha csak kötözködni, esetleg provokálni akar. Szánalmas volt a hozzászólásod,de lelked rajta. :)))

 12. steve winston says:

  A “tatai Tesla”levelet kapott!lol

 13. okoci says:

  Nagyon unatkozhat ez a firkász! Te mit tettél le az “asztalra”? Ne ítélgess senkit, tedd magad elé a tükröt és bámulj bele, ismerd meg magad, mert még mindig többre mész azzal, mint a nyílt levelek ostoba, részrehajló baromságok irogatásával. Ámen.

 14. Pásztor Aranka says:

  A tv2 a sorozatával így szerette volna felhívni magára a figyelmet. Sikerült is,de nem jó értelemben. Galambos Lajos csak egy eszköz volt…szerintem. Mindenesetre elgondolkoztató,hogy a pénzért mindent megteszek… érdemes beáldozni egy élet munkáját?

 15. Zoltán Sebők says:

  De milyen igazad van!!! Köszi hogy megírtad ennek aóratekerönek!!!!

 16. Erzsébet Antal says:

  Bouvet-nek! Sokszor szívesen olvasom a blogodon megjelenő dolgokat. Ez most nem olyan.
  Nem Bud Spencer képét fújták le, nincs rivalizálás, más a műfaj. stb. Miért kell műbalhét kelteni?
  Kinek az életművét cseszték el. Mert Bud Spencerét biztos nem.Galambos Lajos felkért valakit, hogy ezt megcsinálja?
  Még egy gondolat a zenész cigánnyal kapcsolatba: Miért kell összehasonlítani a hegedűst a trombitással, cigányt a svábbal?

 17. Ági Csikós says:

  Ez volt a perc, mikor Lajcsit egy ország utálta meg…

 18. György Fodor says:

  Unatkoztál, és szarcsimbókot kerestél a vécédeszkán?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!