Bouvet

Az elronthatatlan pörgős rizs titka

Van egy facebook csoport, amiben legutóbb az volt a téma, kinek, mi a “mumus” kaja, amit nem tud megcsinálni, mert mindig félresikerül. Leég, túl kemény, túl puha, ragadós, ehetetlen – ezek voltak a téma leggyakrabban használt szavai és én is sok példán bólogattam. Számomra is van jó pár mumus, a rizsfelfújtas történeteimről már meséltem is nektek (méregzöld rizsfelfújtat is sikerült már készítenem, IDE kattintva olvashatod). 

De ha már rizs, elmondom nektek, hogy bár “minden hülye képes rizst köretként készíteni”, én még egy ilyen alap dolgot is sikeresen elbaltáztam az elmúlt években. Mindig. Vérző szívvel ettem alkalmanként az étteremben a rizses ételeket, hogy aztán itthon felsüljek a mutatvánnyal. A fiam ilyen helyeken úgy ette, mint kacsa a nokedlit, sőt, egyszer a “mennyei rizs” elnevezést is elsütötte. 

Eközben én állati ügyesen csináltam téglaként összeálló, kőkemény rizst, meg trutyiban szétázott, rémes állagú vackot, még a zacskós, elronthatatlan fajta is nálam ehetetlen volt. 

Én igazán úgy gondoltam, ennyire béna csak én lehetek. Egészen addig, amíg ez a fenti facebook csoport lelkes tagjai nem hozták a bizonyítékot: bizony, nem csak én kínlódom a rizzsel. 

Illetve csak kínlódtam, mert közel 15 év totális bénázás után kikalapáltam azt a receptet, ami működik. Immár én is tudok mennyei rizst. Olyat, mint az éttermekben. Olyan pörgőset. 

Elmesélem a titkot, illetve azt, hogyan készítem.

Egy lábasban hevítek zsiradékot, abba teszek 1 (2-3-stb) bögre ‘A’ rizst. A bögre a mértékegységem, mert pofonegyszerű. Körülbelül két percig pörgetem az olajban addig, amíg nincs egy árnyalattal sötétebb színe, mint volt. 

Közben vízforralóban vizet forralok – ez egy fontos lépés: másfél bögrényi FORRÓ vizet öntök a kopaszra, akarom mondani a megpirított rizsre. Itt sózom, borsozom, illetve én mindig rakok egy kis kurkumát is mellé. Szerintem fogok majd írni a kurkuma egészségi hatásairól valamikor, mert én abszolút úgy gondolom erről a fűszerről, hogy egy csodatevő valami.

Jól összekavarom, majd a legalacsonyabb hőfokon, lefedve párolni kezdem. Durván négy-öt perccel később (még nem forrt el a víz) VILLÁVAL összekeverem. Azért nem fakanállal, mert a villa fogai közt szépen át-átcsusszannak a kisebb szemek, nem törik, de nem is áll össze általa. 

Újra lefedem, ismét kell négy-öt perc, mire a víz teljesen elforr. Ekkor elzárom a gázt, jól átforgatom (itt már lehet fakanállal is), majd lefedve félreteszem 10-15 percre. 

Megpuhul még akkor is, ha a fenti jelenetkor még nem teljesen puha. Kipróbáltam ‘B’ minőségű rizzsel is, az is megpuhul. A barna rizsnek viszont kétszer ennyi időre van szüksége és egyszer igényel kb 1 dl forró víz újratöltését is a lábasba.

Ennyi a titok. 

Próbáld ki! 

Kapcsolódó bejegyzések:

Elronthatatlan, hajtogatott sajtos pogácsa receptje

Így készíts extra puha tésztájú lángost

Az öklömnyire duzzadó grízgombóc titka

képek: saját

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ernő Györök says: (előzmény @Béla63)

    Béla63 receptje az igazi, én se tudtam csak “ká- sát” csinálni, de mióta a fenti módszer szerint főzöm – szuper!! Magdi Pásztornénak:én Sztalinvárosban születtem, ami azóta Dunaújvárossá avanzsált,semmi közöm az Ő-s tájszóláshoz, ami rendkívül szimpatikus és kedves ennek ellenére, de a rizs nekem is pörög!! Ki tudja miért, nemcsak én pörgök -be, hanem a rizs is pörög -nekem és velem!! Üdv. Évi

  2. Lázár Marcell says:

    Vegyél egy rizsfőzőt és láss csodát!! 🙂

  3. Károly Tóth says: (előzmény @Béla63)

    Zsiradék nélkül is meg lehet csinálni csak figyelni kell nehogy megégjen,úgyhogy nem ettől függ.

  4. Károly Tóth says:

    A pörgös rizs titka,hogy ott kell mellette lenni és nem tévézni vagy facebookozni.

  5. Kedves Magdi, szegedi vagyok 🙂 ezt a vicces tényt félretéve, elmesélek valamit. Nagyon sokat gondolkodtam, melyik verziót helyezzem el a cikk címébe, de pár hete egy nyelvésszel interjú a Petőfi rádióban, amit pont elkaptam. Ő elmondta, a magyar nyelv egyik szépsége, hogy vannak szavak, amelyek nyelvünkben pont annyira helyesek ö-vel mondva, mint e-vel. Ő személy szerint azt javasolja, ne hagyjuk kiveszni ezt az érdekességét nyelvünknek: ahol értelmes és használható az ö-betű, nyugodtan és szívesen használjuk inkább azt. A műsorvezetők erre persze elviccelték az egész interjút különböző teljesen oda nem illő témákkal, ettől függetlenül ezt én megjegyeztem.

  6. Sipőcz Ottilia says:

    Én is bögrét használok, 1 bögre rizs másfél bögre hideg vÍz sózom lefedem takarék lángon felforralom 3 percig forr és utána elzárom a gázt. Mire elkészül a hozzá való a rizs is megpuhul és én ilyenkor fűszerezem még tovább.

  7. Béla63 says:

    akkor próbáljátok ki, hogy hogy is kell a rizst megfőzni. felejtsétek el a forró vizet meg egyebeket… a zsiradékon addig kell pirítani a rizst, hogy “sült” illata legyen, kg-onként egy kávéskanál sóval. utána 1.8-2x mennyiségű víz, bele 1-2 fej vöröshagyma, fedőt rá. amikor a rizs felszíne úgy néz ki mint a Holdé és nincs rajta felesleges víz, lehúzni a tűzről hadd puhuljon a gőzben ( ne kevergessétek, mert épp azt a gőzt keveritek ki az edényből, ami még kell a puhuláshoz ).és hogy mennyire lesz pergős, az a felhasznált zsiradék mennyiségétől függ …amikor megpuhult, célszerű húsvillával fellazítani. – egy szakács …

  8. Andi Körösi says:

    Nem szabad barna rizsből, előfőzött, tasakos változatot venni, és én is tanultam, tovább adom.
    Barna rizs, a leggyorsabban és legfinomabban a kuktában készül. Alapból ugyanúgy, mint a hagyományos, csak több idő kell hozzá. 30 perc a minimun. Bár ez rizse válogatja.

  9. Magdi Pásztorné says:

    A rizs nem pörög, hanem pereg 🙂

  10. Lehelvári Margit says:

    Nekem van egy nagyon jó trükköm, mindig így csinálom. Én is bögrét használok mérőedénynek: egy bögre rizs, két bögre forrásban lévő víz. A megpirított rizsre ráöntöm a forró vizet, sózom, lefedem és 10 percre – nem többre, ez fontos – beteszem takarékra állított sütőbe. Nem kell keverni, nem áll össze, megpuhul és pergős. Próbáljátok ki.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!