Bouvet

Hogyan készül egy makett? – Az asszony tudja..

Nos, Férj igencsak megszállott űzője a makettezésnek és nem a matekozásnak (milliószor dicsérték már meg Férjet egy-egy verseny után, hogyaszongya, tényleg ennyire penge-e a számok világában?), én meg mint Feleség, pontosan tudom, miért szereti ezt a hobbit ennyire. Például simán tudok írni egy klassz kis bejegyzést erről. Mert bár én nem makettezem, de mégis én vagyok az, aki jelenlétével asszisztál és édibédin elfogadja ennek a ténykedésnek minden apró marhaságát, mert az azért van.

Jöjjön hát egy igazán és maximálisan SZAKMAI értekezés tőlem arról, hogyan is készül egy makett. Az alapoktól a versenygyőztes végeredményig. 

1.) Végy egy doboz makettet. Bontsd ki és csodáld meg beltartalmát: mindegyikben ilyen egyenszürke, egyenműanyag, teljességgel megállapíthatatlan cuccok hevernek, amik láttán egy vérmes makettes elalél, a felesége pedig jókislány módjára bólogat. Ők látják, ebből majdan mi lesz, más meg csak azt látja, amit lát: egyenszürke, egyenműanyag izé.

2.) Biztosítsd a terepet. Helyezkedj el otthonodban abban a szegletben, ahol majd mindenképp és mindenkit állatira zavarsz ténykedni fogsz. Szereld fel a terepet lámpákkal, festékekkel, ollókkal, csiszolókkal, tégelyekkel, fogpiszkálókkal, fültisztító pálcikákkal, papír törlőkendőkkel, lakkokkal, lakkoldókkal. Próbáld meg átlátni a zűrzavart s végezetül próbálj meg te magad is elférni!

3.) Tudatosítsd Feleséged agyában, hogy a porszívó innentől nem jöhet át az adott helyiség küszöbén. Lehetőleg Feleség se, de a mi esetünkben Férj kuckója a hálószobánkban van, tehát ezt a kérés speciel figyelmen kívül hagyom. 

4.) Vedd kezedbe ezt a makett-táblát és vágd le a leendő alkatrészeket! Fesd le a vágás során kiálló részeket, majd reszeld le őket, hogy ne legyen ott semmi, ami kiáll, vagy nem odavaló! Porszívó helyett a laza “lefújom az asztalról” vagy a “zsepibe vele” módszert alkalmazd munkád végén. 

5.) Fél napot tölts azzal, hogy az egyenszürke makettdarabokat lefested láthatatlan alapfestékkel. Senki nem fogja látni a különbséget, ellenben te hat és fél óra festegetés után már eldicsekszel, milyen jól haladsz.

6.) Újabb fél napot tölts azzal, hogy még egy réteg láthatatlan alapozást csinálsz rajta. 

7.) Fogod a hatszázhetvenháromféle színtégelyt. Kihelyezed őket magad elé. Felemeled az egyiket, hümmögsz, visszateszed. Majd a többivel is ugyanez. Kinyitod, becsukod. Eltöltesz ezzel a tevékenységgel három napot, majd félresöpröd a meglévő hatszázhetvenhárom festéket, hogy magadtól kikavard a hatszázhetvennegyedik félét. Elégedett vagy.

8.) Nyolc rétegben megfested a makettet, fújkálod, lakkozod, a kompresszortól meg a festékpisztolytól frászt hozol a macskákra. 

9.) Megfested a leendő maketted azon részeit is, amelyet később beleépítesz a makettbe, tehát senki nem fogja látni a dolgot, de te TUDOD. Nem adhatsz ki a kezed közül olyan zárt tankot, amiről te TUDOD, hogy a belseje nem “hatszázhetvennegyedik-zöld” színűre nyolc rétegben van pingálva. Ilyet hibát még az amatőrök se vétenek, na.

10.) Összeilleszted a makettet és gyönyörködsz benne.

11.) Talapzatkeresés. Ez az egyik legfontosabb lépés egy makett életében. Mert nem állhat csak úgy, magában az a szerencsétlen harci jármű, vagy csillagromboló, vagy U-akármennyis repcsi. Kell neki talapzat. Hogyan szerezz talapzatot? Erre több megoldás van:

 • a gyerekeid már nem használt, Micimackós műanyag tányérja mindig tökéletes alapzat – ugyenemkellezmár – amúgyiskidobtadvolna – csaklefújomésmárkész is
 • Vaterán meglicitált orosz rendőrségi tányérsapka 
 • bolti képkeret, amibe nem raksz képet és aminek nem kell a kerete (amit én simán üveglapnak hívok, de én nem tudhatom) 

Csupán ennyi. Tizenegy lépés. Tizenegy apró lépés, hogy te is profi és versenyeken induló makettművész lehess. Tizenegy lépés, hogy te is megbecsült és kedvelt tagja légy a kicsi, ám lelkes makett-társadalomnak.

Akik amúgy isteni klassz emberek. Ez a szösszenet tőlem nem készülhetett volna el, ha épp nem Jászberényben kuruttyolok pont egy versenyen. 

képek: saját, Férj makettjei

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. V V says:

  🙂 Annyi meglepetést tartogat a viselkedésük. El nem tudom képzelni, mit csináltam, amíg nem voltak gyerekek.

  Szupi lett a nyaralós cikk is, sok-sok boldog nyaralást együtt! Szerintem lesz még bőven, ha ennyire jól érzitek magatokat együtt.

 2. Diamonds says: (előzmény @V V)

  Jaj, ne is mondd, olyan javíthatatlan, nárcisztikus hülye vagyok, hogy most mindjárt elolvasom azt a bénázásomat az autószalonban 😀 Köszönöm szépen a soraidat, ugye mennyire megy ezeknél a kis gyerkőcöknél a tesó píár?

 3. V V says:

  Ez jó. 🙂 Szeretem az írásaidat, kedvenceim az autószalonos beszólásod (“És merre van a WC?” :)) és a gyerekekkel kapcsolatos írások (az enyémek is hasonló “felállásúak”, csak picik, megvolt már az utálkozás, ismerős előtt kistesóimádás. 🙂 )


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!