Bouvet

Eltörlik a tantárgyakat a finn iskolákban

Mivel az utóbbi időben annyit foglalkoztunk a magyar oktatással, egyes tanárok túlkapásaival, igencsak felfigyeltem egy mostani hírre, miszerint mindeközben Finnországban már arra készülnek, hogy a száraz, elméleten alapuló tantárgyi rendszert eltörlik, s helyette valami igazán életszagú, valós és gyakorlati tudásra és készségekre fektetett oktatási tervvel rukkolnak elő. 

Ennek az egésznek csupán egyetlen tárgyi érdekessége van: a tankönyveket érintő képernyős tabletekre cserélik – ami ennél is fontosabb, az maga a tananyag. A tanagyag, amelynek szerves része lesz a tényleges kutatómunka, a kis csoportos foglalkozásokban tartott kritikai gondolkodás fejlesztése (értsd: a diákok kapnak egy kérdést, ha az ő kezükben lenne a döntés hatalma, azt hogyan oldanák meg? Kidolgozzák a feladatot, majd jól átvitatják, mintha egy mini parlamentben volnának. Hasonlót amerikai filmekben láttam már, ott is nagyon tetszett. Egy pillanat erejéig sem szeretnék politizálni, de egészen biztos vagyok abban, hogy ezekben a napokban lesz olyan feladat, amely a globális felmelegedésről és a párizsi egyezményről szól.) 

A történelmet nem évszámok magolásával, hanem szintén kutatómunkával dolgozzák fel, a földrajzot Földünk országainak egyéni kutatómunkára alapuló bemutatásával (ilyet is amerikai általános iskolában láttam, a magyar származású barátnőm kislánya az egész iskola előtt mutatta be Magyarországot, rengeteg hungaricum felsorolásával, népzenei, néptánc és egyéb magyar kulturális művek bemutatásával, ki nem hagyva Puskás Ferenc és a gulyás receptjének megemlítését). 

Nem dugják továbbá a fejüket a jelenkor eseményei elől: átvitatják a globális, a társadalmi, a gazdasági eseményeket is. Az alap elgondolás a következő:

Nem  tilos gondolkodni, véleményt formálni, vagy időközben megváltoztatni azt.

És ha most nagyon őszinték vagyunk, így egymás közt, bevallhatjuk: pont ez az, ami a magyar oktatásból hiányzik. De nagyon… A finnek egyértelmű célja, hogy száraz tudás helyett gondolkodni és sikeres csapatmunkára tanítsák a fiatalokat és ahogy a cikkekből olvasom, igazán modern és kreatív módját választották. 

A hír tartalmazza ezt a tényt is: 

“Anneli Rautiainen, Finnország Országos Oktatási Hivatalának munkatársa szerint a tervezett tantervi változtatásokat fokozatosan vezetik majd be az iskolákban, figyelve arra, milyen reakciókat váltanak ki.”

Kapcsolódó bejegyzések, a címükre kattints:

Kedves Tanárnő, pont leszarom…

Általános iskolás gyerekek a végkimerülés határán

Forrás: Szeretlekmagyarország | BBC

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. SL50 says:

  Tetszik a kezdeményezés.
  Az oktatás ideális közege a család lenne, legalább 10 éves korig. Alap készségek elsajátítása, környezet megismerése, szülői tevékenységekben való részvétel. A gyermek a szüleitől kapjon követendő mintát és értékeket ne a kortársaktól.
  Sajnos ez nem nagyon járható út, mivel a szülőknek a dolgozóba kell járniuk, így akaratlanul is ezt a mintát közvetítik a gyermek felé, amit aztán az iskola az “alattvalók nevelésével” (Mária Terézia óta) tesz befejezetté. Válaszokat kell megtanulniuk és módszereket elsajátítaniuk, ahelyett, hogy kérdéseket tehetnének fel és saját válaszokat, módszereket dolgozhatnának ki.

 2. Deák Ede says:

  Szerintem még az iskolát is eltörölhetnék, mint a
  “birkaiskolát” a gyermekversben.
  A számonkérésról nem esik szó, de gondolom, aki nem szól csak béget, az kap dicséretet.
  Ilyen alapon a tv-ből, internetből is tud tájékozódni a gyerek, hozzászólásokra is van lehetősége. Marad egy kérdés: Mégis hogyan tanul meg írni, olvasni, számolni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!