Bouvet

A tiszavirág élete s halála: tiszavirágzás 2017

Minden évben június elején járják egy napos táncukat a kérészek, más néven tiszavirágok, a Tisza folyón. Életük röpke, alig pár órás, miközben kibújnak bábjaikból, eljárják násztáncukat, majd életlen falevélként lehullva elbúcsúznak életüktől. 

Minden évben június elején megpróbáljuk elkapni ezt a csodát. Nincs kőbe vésve az időpontja a tiszavirágzásnak, saccolni lehet a dátumot, de biztosan tudni nem. Idén úgy döntöttünk, ha törik, ha szakad, “elkapjuk őket” még akkor is, ha napokon át lesz a Tiszapart az otthonunk.

Háromszor voltunk kint a parton, három különböző napon. Én bevallom őszintén, élőben még soha nem láttam a jelenséget. Az első napon, amikor kimentünk a Tiszához, csigalassan araszoltunk végig a hídon. Férj annyit mondott, figyeljek és ha meglátom őket, szóljak. 

  • Mégis mit kell meglátnom?
  • A víztükör felett látsz mozgó bigyókat, szólj!

Én nagyon figyeltem, de annyira, hogy majd kiesett a szemem. És hát mégsem mondhatom azt Férjnek, hogy nem látok az égvilágon semmit, így felemeltem a mutató ujjamat és fontosságom teljes tudatában közöltem vele:

  • A víztükröt már látom, az jó?

Szóval kint voltunk kedden, meg szerdán, meg pénteken, fotóztunk ezerrel, de tiszavirágnak nyomát sem láttuk. Ellenben lett egy nagyon szép, képes bejegyzésem a Tiszapartról, amit IDE kattintva megnézhetsz. 

Voltak viszont kacsák:

Na, de kérlek:

Így már jobb, fiúk:

A három nap összegzéseképp gazdagodtunk pár szúnyogcsípéssel, én meg egy enyhe napszúrással. Így tegnap késő délután Férj már egyedül ment vissza a partra. Hatvan fotós, csomó televíziós stáb, cikázó csónakok jelezték, hogy szerencsétlen bogarak egy napos élete sem olyan könnyű, én nem hiszem, hogy az a sajtóhiszti, ami hirtelen odacseppent a folyóra, jót tett nekik.

Mi nem béreltünk hajót és csónakot, mint a “nagyok”. Nem akartuk megzavarni a jelenséget, de így is, Férj elmondása szerint élete egyik legnagyszerűbb pár órája volt elkapni egy-egy tiszavirág születését s látni jó pár tiszavirág halálát. 

Csodálatos képeket készített, amelyekre ha kétszer rákattintasz, eredeti, nagy méretükben is láthatod őket. 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!