Bouvet

Miért alattomos vírus a HPV?

Olvasói levél érkezett Annától, ami igencsak meglepett. Igazából a tény, hogy egy ennyire komoly témában is megkeresik a blogomat arra késztet, hogy a címben szereplő, komolyabb témáról sem árt, ha beszélgetünk egy kicsit. Anna lánya hatodikos és olvasta, hogy az enyém már hetedikes volt az idén. Hetedikben a lányok HPV elleni oltást kaptak, már amennyiben a szülő beleegyezett. Anna azt kérdezte, én engedélyeztem-e az oltást.

Nos, igen, Viki hetedikben megkapta az összesen, egész tanév alatt kapható mindhárom szurit. 

A HPV korunk egyik népbetegsége. Ahogyan a házipatika oldalán olvasom:

“A Humán Papillóma Vírus (a továbbiakban HPV) az egyik leggyakoribb rettegést keltő melléklelete a rákszűrő vizsgálatoknak. A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken.”

Én szeretem látni, ismerni és felismerni az ellenfeleimet, azokat, akik nem akarnak jót nekem, vagy ártani szeretnének, de a HPV nem ilyen rettegésfaktor. A HPV alattomos, sunyi, sötét rém, mert zömmel tünetmentesen érkezik. 

Szintén a házipatika cikkéből szemezek:

“A humán papillómavírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 ismert típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg attól függően, mikor azonosították az adott típust. Mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést.”

Nagyon fontos tudni, a betegség nem csupán 13-14 éves tini lányokat fenyegeti: mindkét nem érintett és bármilyen életkorban jellemző. A kutatások szerint a dohányzás nagy mértékben erősíti a vírus érkeztét, de fontos az intim- és szájhigiénia és igazából……. a monogámság. 

Nem tisztem orvosi bejegyzést írni, hiszen nem vagyok orvos, de két dolognak nézz utána, beszélj orvosoddal, feltétlenül, mert ez az a két dolog, ami életet menthet:

  • oltás – az interneten milliónyi cikket találsz a HPV oltásokról, pro és kontra. Arra kérlek, csak és kizárólag korrekt impresszummal bíró sajtót olvass, a különböző rémportálok csupán a lájkjaidat akarják.
  • szűrés – évenkénti nőgyógyászati szűrővizsgálat fontosságát azt gondolom, nem kell ecsetelnem. A HPV egy szinte azonnal kimutatható vírus, így az a pár másodpercnyi kellemetlenség is életet menthet.

Az általam idézett szakirodalom IDE kattintva érhető el a házipatika oldalán. 

(x)

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!