Bouvet

Ki ne dobd a görögdinnye héját! Készíts savanyúságot!

Szégyenlem, de bevallom őszintén: nem vagyok az a teljesen tudatos háziasszony abban a tekintetben, ahogyan a háztartási szeméttel bánok. Én képtelen vagyok arra, hogy ne legyen napi szinten legalább egy zacskónyi szemét a lakásban, de igyekszem tanulni és a témának utána olvasni, mert közben fenyegetően érzem azt, hogy a Földünket csak mi menthetjük meg. Hiszen mi tesszük tönkre. 

Évről évre így nyáron viszont megőrülök attól, hogy a görögdinnyének a héjával teletöltök egy egész zacskót. Arról a görögdinnyéről beszélek, ami az ég nyári áldása és jóvátétele arra nézve, hogy mi, emberek, valahogy bírjuk csak ki a hőséget és a kánikulát. Ajándék tehát, csak a héja…. az gond.

Gond volt.

Pár hónapja egy önkiszolgáló étteremben ettem görögdinnyehéj savanyúságot. Ha még ettél finomat! Hűs, savanykás, de egy picit még érezni a dinnye édes alap íze. 

Idén alig vártam a nyarat, a görögdinnye szezont, hogy végre én is készíthessek. Többféle receptet találtam, a sima, ecet-só-szalicil megoldáson túl egy kapros-mustármagos recept is elém került. Férj viszont nem eszi meg a kaprot és én sem feltétlenül rajongok érte, így jöjjön az én receptem, amely mellőzi a kaprot. (Aki gondolja, próbálja ki az ecetes verziót!)

Hozzávalók: 

  • dinnye héja, amiről a legfelső, zöld, vastag réteget vágd le 
  • víz, ahány liter, annyi teáskanálnyi só
  • egy darab, 800 ml-es befőttes üvegnél 1 teáskanál mustármag
  • üvegenként egy gerezd pucolt fokhagyma
  • aki szereti, kapor

Vágd a dinnyehéjakat 1 centi vastag, 5-8 centi hosszú csíkokra. Nyomkodd a befőttes üvegbe őket, amikor félig van tele, rakd bele a fokhagymát és a fele mustármagot. Nyomkodd tele a befőttes üveget dinnyehéjjal, a tetejére jöhet a maradék mustármag.

Forrald fel a vizet (egy liter vízhez 1 teáskanálnyi só) és merőkanállal kanalazd bele a héjakra. Zárd le az üveget, állítsd fejre pár percre, majd nedves dunsztban hagyd teljesen kihűlni. 

Innen mehet a kamrába, spájzba. Télen elővehető, fogyasztható és imádni fogod!

Kapcsolódó bejegyzések:

Elronthatatlan, hajtogatott sajtos pogácsa receptje

Így készíts extra puha tésztájú lángost

Az öklömnyire duzzadó grízgombóc titka

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Merci Pápai-Antal says: (előzmény @Ágnes Nyika)

    Ez nekem sem világos,hogy mi kell egy teáskanállal 🙂

  2. Ágnes Nyika says:

    A felforrt vízhez egy teáskanál mi kell? (Ide kell a só?) Ecet nem kell, csak a sós lé?

  3. Szürti János says:

    Régen és most sem megy semmi pocsékba.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!