Bouvet

5 dolog, amit megtehetsz a méhnyakrák ellen

Egy korábbi bejegyzésben már írtam, hogy a HPV (“A Humán Papillóma Vírus (a továbbiakban HPV) az egyik leggyakoribb rettegést keltő melléklelete a rákszűrő vizsgálatoknak. A HPV rendkívül elterjedt kórokozó, mely rendellenes sejtosztódást, sejtburjánzást okozhat a szervezet laphám-felületein, a kezeken, lábakon, a hangszalagon, a szájüregben és a nemi szerveken.” – hazipatika.com) vírusról. 

Most ismét előveszem ezt a témát, mert fontosnak tartom, hogy tudjunk erről a vírusról, amely felelős a méhnyakrák kialakulásáért. Beszélnünk kell erről betegségről, hiszen megelőzhető. Tehetünk ellene.

Íme öt dolog, amit megtehetünk a méhnyakrák ellen.

Minden szexuálisan aktív nőnél fennáll a rizikója annak, hogy olyan daganatkeltő humán papillomavírussal fertőződik, mely a későbbiekben méhnyakrákot okozhat. 

1.) Ne érintkezz potenciálisan fertőzött dolgokkal

Ne használjuk mások törölközőjét, hiszen óhatatlanul használhatta intim testrészeknél. 

Ha nő vagy és előszeretettel borotválod az intimebb területeket, soha, semmiképp ne használd a kedvesed borotváját! 

Az még az amerikai filmekben sem menő, ha mások alsóneműjét hordod!

2.) Ne dohányozz!

Unásig halljuk mindenhonnan, hogy a dohányzás káros a tüdőre, tüdőrákot okozhat. Látjuk a cigarettás dobozokon, hogy hat a férfiasságra, üszkösödést okozhat, roncsolja az artériát. Arról nem beszélve, hogy még a szánk is büdös tőle. 

De arról már kevesebb szó hangzik, hogy a dohányzás nagy mértékben segíti elő a HPV vírus elterjedését.

3.) Légy monogám!

Itt is nagyon sokféle rémhírt hallhatunk: nemi betegségektől kezdve a lelki tényezőn, esetleges váláson, szakításon át, ezernyi bú és bánat kísérheti, ha túlzottan hajszoljuk az élvezeteket. 

De a nagy számok törvénye azért ott van a fejünk felett..

4.) Látogasd a nőgyógyászod, menj szűrésre!

A tinédzserek között előfordul, hogy valaki már évek óta rendszeres szexuális életet él, és még nem látta nőgyógyász. A felnőttek közt is jellemző ez: amíg nincs panasz, nem szeretünk az orvoshoz rohangálni.

Ki szeret? 

Tartsd magadat a “jobb félni, mint megijedni” elvéhez: évente egyszer legalább menj nőgyógyászhoz és készíttess rákszűrést. Az eredmény pár napon belül megérkezik és te ismét fellélegezhetsz. 

5.) Védőoltás!

Az oltás jelentős mértékben csökkentheti nemcsak a daganat kialakulását, hanem a kóros sejtátalakulást is. Kérd ki a nőgyógyászod véleményét, és szerezz be minél több információt az oltás hatásáról. Valószínű, hogy sokat használna neked!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!